Spotkanie Klubu Publicystyki Kulturalnej SDP

Drugie w 2017 roku spotkanie Klubu Publicystyki Kulturalnej SDP - organizowane tradycyjnie w pierwszą środę miesiąca w Klubie „Cudzysłów" w Domu Dziennikarza, przy ulicy Foksal 3/5 w Warszawie - odbędzie się 1 lutego 2017 r., tym razem o godz. 17.00.

Gościem spotkania będzie Tadeusz Prześlakiewicz – prezes Stowarzyszenia Księgarzy Polskich.  Temat spotkania: „Sytuacja książki i czytelnictwa w Polsce”.

Serdecznie wszystkich zapraszam,

Teresa Kaczorowska,

przewodnicząca Klubu Publicystyki Kulturalnej SDP

***Tadeusz Prześlakiewicz – absolwent bibliotekoznastwa i informacji naukowej Uniwersytetu Warszawskiego. Całe życie pracował z książką, w księgarstwie  państwowym i prywatnym, najdłużej w księgarstwie muzycznym. Od 1986 roku jest właścicielem księgarni Atlas w Warszawie (ul. Jana Pawła II 26). Od 6 lipca 2015 r. prezes Stowarzyszenia Księgarzy Polskich (po ustąpieniu Waldemara Janaszkiewicza, wieloletniego przewodniczącego ZG SKP, który tę funkcję pełnił od 2005 r.).

***Stowarzyszenie Księgarzy Polskich (SKP) - ogólnopolska organizacja społeczno-zawodowa, założona w 1956 r. Kontynuuje tradycje Związku Księgarzy Polskich, założonego w roku 1908, jako efekt pierwszego zjazdu polskich księgarzy z zaboru rosyjskiego, który odbył się 9-10 grudnia 1907 r. Po uzyskaniu przez Polskę niepodległości weszły w jego skład lokalne organizacje z wszystkich trzech zaborów. SKP został rozwiązany w 1950 r. Obecnie skupia w 18 okręgach księgarzy prywatnych i państwowych (Domu Książki, Składnicy Księgarskiej), a także pracowników instytucji pokrewnych, m.in. wydawnictw. Reprezentuje interesy księgarstwa, inicjuje lub prowadzi prace badawcze dotyczące księgarstwa (Klub Miłośników Historii Księgarstwa), jego teorii i praktyki; organizuje m.in. kursy zawodowe; organem SKP był kwartalnik „Księgarz” (1957–89).