Miesięcznik „Press” wybrał dziś najlepsze materiały dziennikarskie roku. Nagrody przyznano w siedmiu kategoriach. Zwycięzcy każdej z nich otrzymali czeki o wartości 1000 euro.

W kategorii „Dziennikarstwo specjalistyczne wyróżniono teksty Wawrzyńca Smoczyńskiego z „Polityki”, w których autor analizował współczesne światowe zjawiska polityczne i gospodarcze oraz to, jak Polska się w nie wpisuje.

Anna Wacławik-Orplik zwyciężyła w kategorii „Wywiad” za dwie rozmowy na antenie radia TOK FM, z których wyłaniał się jasny obraz, że jedyną stosowaną w domach dziecka metodą jest przemoc fizyczna i psychiczna, zwłaszcza dzieci wobec dzieci.

Za najlepszy reportaż telewizyjny uznano materiał „Talibowie – druga strona wojny” autorstwa Agaty Kaźmierskiej i Radosława Kietlińskiego z Polsat News. Zwycięski reportaż wyjaśnia, jak doszło do przekształcenia talibów w ruch polityczny, którego nie mogą pokonać nawet USA.

„Wrócę, kiedy słońce już nie będzie mi potrzebne” to najlepszy radiowy materiał roku. Jego autorka – Patrycja Gruszczyńska-Ruman ze Studia Reportażu i Dokumentu Polskiego Radia przybliżyła w nim historię Emila Barchańskiego, 17-latka z warszawy zamordowanego w stanie wojennym przez służbę bezpieczeństwa.

Izę Michalewicz („Duży Format”) nagrodzono w kategorii „Reportaż prasowy” za tekst „Jolanta i Ogień”. To opowieść o Jolancie Brzeskiej, której postać stała się tragicznym symbolem ofiar eksmisji prowadzonych przez nowych bezwzględnych zarządców kamienic.

W kategorii „Publicystka” zwyciężył Jacek Dziedzina z redakcji „Gościa Niedzielnego” za tekst „My som stond”, w którym autor stara się wyjaśnić, że tożsamość narodowa nie zawsze idzie w parze z obywatelstwem.

Alicja Krystyniak i Jacek Stachowiak zdobyli nagrodę Grand Press za najlepszy materiał śledczy. Reportaż „Po co nam ta casa” wyemitowany w „Superwizjerze” TVN odsłaniał dziwne powiązania szefa polskich sił powietrznych z przedstawicielką hiszpańskiej firmy Casa, która wygrała przetarg na wyposażenie polskiej armii.

Jury konkursu wytypowało do finał w sumie 46 materiałów z ponad 730 zgłoszeń. W tym roku nie przyznano żadnej nominacji w kategorii „News”.

Ponadto miesięcznik "Press" tradycyjnie wybrał Dziennikarza Roku. Został nim białoruski korespondent "Gazety Wyborczej" Andrzej Poczobut. Z kolei Wojciecha Jagielskiego z redakcji "GW" uhonorowano nagrodą specjalną 15-lecia Grand Press.

Czytaj więcej: www.press.pl

Opr. OG