Piątek, 25 maja zagospodarowali w ramach „Maju na Foksal” członkowie Oddziału Warszawskiego SDP. Niemal cały dzień - od południa do późnego wieczora – można było wpaść na Foksal 3/5 i zawsze trafiło się na coś interesującego.

Dominowała książka. Książka, która z coraz większym trudem toruje sobie drogę do czytelnika. Spadają nakłady, rosną ceny, zawodzi dystrybucja, rynkiem rządzą pieniądze, czyli promocja. I coraz u nas mniej książek wartościowych. Ale na Foksal książkowego chłamu nie było – było sporo literatury historycznej, politologicznej i politycznej, była poezja i proza, było też trochę literatury „z dreszczem”. I był antykwariat, a tam – sporo szlagierów.

Nie mogło zabraknąć spotkań z autorami i znanymi dziennikarzami. Witold Gadowski mówił o swojej drodze do tzw. dziennikarstwa śledczego, performer i pisarz Jacek Lilpop zaprezentował swą nową książkę „Rejs”, będącą plonem jego wielkiej morskiej podróży. Zaś Elżbieta Królikowska – Avis opowiadała o bieżącej sytuacji na Wyspach Brytyjskich oraz o kulisach ślubu księcia Harry’ego z amerykańską aktorką.

Mocnym akcentem było spotkanie z Juliuszem Kuleszą, powstańcem warszawskim, który opowiedział o swoich powstańczych przeżyciach. Ponad 90-letni mężczyzna wciąż żyje wspomnieniami i nadal ma dobrą pamięć. Klub Fotografii Prasowej OW SDP zaprosił do „galerii na płotach”; inicjatywa wyszła od Wojnowian (o czym niżej!). Jego członkowie udzielali również fachowych porad przyszłym adeptom tej trudnej sztuki, rozstrzygnięto też konkurs fotograficzny.

Nie zabrakło i gości z daleka. Wspomniani Wojnowianie, mieszkańcy pięknego regionu Mazur, jakże ciekawego kulturowo i społecznie, opowiedzieli o swych staraniach, by ich ziemia piękniała i bogaciła się.

Wieczór zakończył Wojciech Piotr Kwiatek, znawca i miłośnik „kryminałów”. Wygłosił krótki „manifest” pod mrożącym krew w żyłach tytułem „Mordować czy nie mordować?”, a następnie zaprosił do obejrzenia klasycznego polskiego filmu kryminalnego „Zbrodniarz i panna” z roku 1963 w bombowej obsadzie.

Voy.