Hiena roku 2008

W reakcji na rezolucję Związku Dziennikarzy Niemieckich Landu Hesji z 4 czerwca 2008 r. Zarząd Główny SDP, solidaryzując się z postulatami niemieckich kolegów,  przyznaje tytuł "Hieny Roku 2008" wydawnictwu AXEL Springer Verlag -  za podjudzanie przeciwko sobie Polaków i Niemców poprzez artykuły towarzyszące - w polskich i niemieckich gazetach tego wydawnictwa - europejskim mistrzostwom w piłce nożnej. Takie działania  o celu marketingowym podważają wysiłki zmierzające do znormalizowania stosunków polsko-niemieckich i faktycznego odprężenia między oboma narodami.

In Antwort auf die Resolution des Deutschen Journalistenverbandes Landesverband Hessen vom 4. Juni 2008 unterstützt der Hauptvorstand des Polnischen Journalistenverbandes (SDP) den Vorschlag seiner deutschen Kollegen und verleiht den Titel "Hyäne des Jahres 2008" dem Axel Springer Verlag - für die Aufhetzung der Polen und Deutschen gegeneinander durch die Artikel, die in polnischen und deutschen Zeitschriften dieses Verlags im Zusammenhang mit der Fußball-Europameisterschaft erschienen sind. Durch solche Marketing-Aktivitäten wird das Streben nach Normalisierung der deutsch-polnischen Beziehungen und nach tatsächlichen Entspannung zwischen den beiden Völkern in Frage gestellt.

Zarząd Główny SDP