Nareszcie zamkną te paskudne kopalnie, które wyrywają nasz skarb. Skarb ukryty pod ziemią. Jak można było, przez tyle wieków, nasze narodowe bogactwo tak bestialsko rozkradać, wyszarpywać spod ziemi? Jak można było tylu ludzi narażać na nieustanne niebezpieczeństwo? Jak można było zatruwać środowisko tym nieekologicznym paliwem ? Jak można...?

To jest nieopłacalne!

Przecież na rekultywację terenów poprzemysłowych możemy wziąć miliony Euro
z Unii. I można zbudować kompleksy muzealne z szybem górniczym pośrodku. Taki szyb można podświetlić w różnych kolorach, postawić ławeczki i za niewielkie pieniądze udostępnić byłym górnikom, ich żonom, matkom, dzieciom.
A oni nie będą już musieli się martwić o to, żeby było tyle wyjazdów ile zjazdów. Nawet jak zabraknie na to unijnych pieniędzy taką kopalnię można dać Czechom czy Niemcom – oni lepiej to zagospodarują, przecież żyjemy we wspólnej Europie.

No i te żałosne gadanie o bezpieczeństwie energetycznym Polski - jesteśmy dobrze zabezpieczeni przez...Rosję. Ich węgiel jest dobry i...duży!

Zamach na jedną z redakcji w Paryżu to zaiste ważny temat, ale tu w Polsce, na Śląsku dzieją się rzeczy, które w perspektywie czasu „zmasakrują” wielu ludzi.

Ale nie płaczcie matki, nie płaczcie górnicy i Ślązacy jeszcze wszyscy wrócimy tam na dół! I nie na 400, 600 czy 800 metrów, gdzie mnóstwo zdradliwego metanu, tylko na 2,5 metra! A tam nie będzie już zagrożenia, tam nie będzie zmartwień, tam nie trzeba nawet...jeść!

...Tylko musimy do tego...dożyć...

Szczęść Boże...szczególnie tym, którym rozum odebrało...

Sarkastyczny - Grzegorz Mika