„Archiwum Teatru Wyobraźni” – cykl podcastów Polskiego Radia z dawnymi słuchowiskami

Polskie Radio stworzyło nową serię podcastów „Archiwum Teatru Wyobraźni”, w którym prezentowane będą radiowe słuchowiska sprzed lat. Cykl rozpoczynają nagrania z lat 50. XX wieku będące prezentacją kunsztu wybitnych przedwojennych aktorów, m. in. Mieczysławy Ćwiklińskiej, Zofii Mrozowskiej, Marii Żabczyńskiej, Niny Andrycz, Igora Śmiałowskiego, Ludwika Tatarskiego i Henryka Borowskiego.

„Tematyką znacznej części ogromnego zbioru nagrań znajdujących się w Archiwum Polskiego Radia jest historia naszego kraju ukazana w dźwięku. Tym razem postanowiliśmy zainicjować nowy cykl podcastów, w ramach którego słuchacze będą mogli zapoznać się z nagraniami radiowego teatru. Słuchowiska postrzega się  jako sztukę, ale można z nich wyczytać również kierunek przemian społecznych, które dokonywały się w Polsce na przestrzeni lat. To doskonały zbiór dla wielbicieli teatru, radia i historyków”  – mówi Elżbieta Berus-Tomaszewska, dyrektor Archiwum Polskiego Radia, cytowana w komunikacie prasowym.

Prezentowane będą głównie dzieła najwybitniejszych polskich pisarzy, ale nie zabraknie również pereł literatury światowej. Pierwsze w cyklu „Archiwum Teatru Wyobraźni” pojawią się lekkie komedie i humoreski, m. in. „Fircyk w zalotach”, „Pan Jowialski” i „Mizantrop”.

W cyklu „Archiwum Teatru Wyobraźni” słuchowiska będą pojawiały się dwa razy w tygodniu, w środy i w piątki, w zakładce Archiwum Polskiego Radia na stronie podcasty.polskieradio.pl oraz w popularnych serwisach streamingowych: Apple Podcasts, Spotify Podcasts, Podcasty Google, Player FM i innych.

opr. jka, źródło: Polskie Radio