Centrum Monitoringu Wolności Prasy SDP stanowczo protestuje przeciwko utrudnianiu pracy dziennikarzy podczas wykonywania ich zawodowych obowiązków, czego  przykładem jest  zachowanie przewodniczącego klubu parlamentarnego Platformy Obywatelskiej Rafała Grupińskiego w trakcie udzielania odpowiedzi dziennikarzowi TVP Info Łukaszowi Sitkowi 6 grudnia 2017 w gmachu Sejmu. Poseł próbował wyszarpnąć dziennikarzowi mikrofon nie chcąc odpowiedzieć na jego pytania dotyczące ujawnionego przez media (portal niezależna.pl) nagrania filmowego, na którym widać spotkanie sędziów z politykami PO ( w tym p. Rafała Grupińskiego), co poddaje w wątpliwość wymaganą od sędziów apolityczność. Szczególnego znaczenia nadaje rozmowie red. Sitka i p. R. Grupińskiego moment, w jakim doszło do nagrania -  było to w Sejmie,  w czasie bardzo istotnej z punktu widzenia funkcjonowania państwa debaty nad rządowymi projektami ustaw o KRS i SN.

Bez względu na ocenę metod pracy zawodowej reportera TVP Info zachowanie parlamentarzysty było skandaliczne, ponieważ fizyczne ataki na dziennikarzy są w każdym przypadku naruszeniem zasady wolności słowa, która jest fundamentem ustroju każdego demokratycznego państwa.  W celu uzyskania informacji dziennikarz ma prawo zadawać przedstawicielowi władzy publicznej pytania w sposób, jaki uznaje za skuteczny, szczególnie w sytuacji, w której polityk unika odpowiedzi na ważne z punktu widzenia interesu społecznego pytania. CMWP SDP apeluje, by bezpieczeństwo pracy osób relacjonujących wszelkie wydarzenia, w tym te wywołujące silne społeczne emocje, stało się przedmiotem szczególnej troski  wszystkich stron politycznego konfliktu w naszym kraju.

dr Jolanta Hajdasz

dyrektor Centrum Monitoringu Wolności Prasy SDP

Warszawa, 7 grudnia 2017 r.