Kolejny rok z rzędu, liczba dziennikarzy  więzionych z powodu wykonywania swojej pracy, jest rekordowo wysoka. Listę nazwisk dziennikarzy przebywających w więzieniach publikuje na swoich stronach Komitet Obrony Dziennikarzy (CPJ), organizacja z siedzibą w Nowym Jorku, która od końca lat dziewięćdziesiątych prowadzi stały monitoring  wszystkich takich przypadków na całym świecie. Na liście za rok 2017 są już 262 nazwiska, podczas gdy lista za rok 2016 obejmująca nazwiska 259 dziennikarzy uwięzionych w związku z wykonywaną pracą, była uznana za wyjątkowo i alarmująco obszerną. Najwięcej dziennikarzy zamykanych  jest w więzieniach w trzech krajach – w Turcji, Chinach i Egipcie.

W Turcji w więzieniach przebywa obecnie 73 dziennikarzy, a kilkunastu oczekuje na proces. Stale też aresztowani są kolejni, pod zarzutami rzekomej działalności terrorystycznej, opartymi na przykład na tym, że korzystają z komunikatorów internetowych. Dobrym przykładem praktyk stosowanych wobec dziennikarzy może być  również przypadek z 31 marca 2017 roku, kiedy sąd w Istambule nakazał uwolnienie 19 dziennikarzy aresztowanych w związku z nieudaną próbą wojskowego zamachu stanu w 2016 roku. Zanim jednak wypuszczono dziennikarzy, już zostali powtórnie aresztowani, a sędziowie, którzy nakazali ich uwolnienie, zawieszeni.

Międzynarodowa pozycja prezydenta Chin Xi Jinpinga pozostaje zupełnie nienaruszona, podczas gdy w chińskich więzieniach przebywa dziś 41 dziennikarzy. W związku z milczeniem świata zachodniego na temat przestrzegania praw człowieka w Chinach, do więzień trafiają nie tylko dziennikarze, ale również aktywiści i prawnicy. Laureat Pokojowej Nagrody Nobla Liu Xiaobo,  zmarł w szpitalu w lipcu 2017, będąc na warunkowym zwolnieniu. Nie pozwolono mu na wyjazd na leczenie za granicę.

Ponad połowa z 20 dziennikarzy więzionych w Egipcie ma problemy ze zdrowiem. Jednym z nich jest fotoreporter Mahmoud Abou Zeid, znany jako Shawkan, który przebywa w areszcie od ponad 4 lat, oczekując na rozpoczęcie procesu. Zdaniem rodziny wymaga natychmiastowego leczenia szpitalnego, na które odmawiają mu zgody.

W Turcji, Chinach, Egipcie i wszystkich innych krajach, w których dziennikarze są więzieni, najczęściej powtarzającym się zarzutem jest działalność antypaństwowa. Pod takim zarzutem przebywa w więzieniach 194 dziennikarzy, czyli 74% wszystkich więzionych. Zarzuty wobec 34 dziennikarzy w ogóle nie są znane. W krajach takich jak Erytrea czy Syria, dziennikarze, o których wiadomo, że zostali aresztowani, od lat nie dają znaku życia.

Prawie wszyscy dziennikarze, którzy są dziś w więzieniach, to dziennikarze lokalni (97%). 8% więzionych dziennikarzy to kobiety  - 22 dziennikarki. 29% to freelancerzy – 75 osób. Na liście CPJ są tylko ci dziennikarze, którzy obecnie przebywają w więzieniach. Na liście nie ma osób, które były więzione w 2017, ale zostały już uwolnione. Gdyby lista CPJ obejmowała wszystkich dziennikarzy, którzy przebywali w więzieniu w 2017 roku byłaby, o zgrozo, jeszcze dłuższa. Link do listy prowadzonej przez Komitet Obrony Dziennikarzy

źródło: CPJ