Była dziennikarką, animatorką kultury. Pogodna, energiczna, przyciągała ludzi.

Matka czworga dzieci, a jednocześnie przez całe życie czynna zawodowo, pisząc teksty, scenariusze, filmując i organizując happeningi.

Studia polonistyczne ukończyła na Uniwersytecie Warszawskim w 1976. W latach 1974–1981 pracowała jako redaktor w Teatrze Telewizji TVP.

W latach 1984–1989 współpracowała ze związanym ze środowiskiem opozycji demokratycznej Komitetem Helsińskim.

W 1984 powołała Salon 101 w prywatnym domu przy ul. Saskiej, miejsce spotkań elit politycznych, naukowych i artystycznych skupiające rozproszone środowiska niepodległościowe.

W 1986 powołała Niezależną Grupę Filmową Index realizującą dokumenty w Europie i Ameryce Południowej na zamówienie polskich środowisk emigracyjnych i Freedom House. Jako reporter filmowy podziemia Małgorzata Bocheńska rejestrowała najważniejsze wydarzenia społeczne i polityczne – działalność ruchu społecznego „Solidarność”, NZS, Komitetów Obywatelskich przy przewodniczącym Lechu Wałęsie.

W latach 1990–1992 była redaktorem naczelnym Redakcji Społeczno-Politycznej TVP. Prowadziła autorskie programy: Zapis, Dziennikarze ujawniają, Kraje narody wydarzenia. Od 1993 do 1995 prowadziła w TV Polonia autorski program dla emigracji „Studio Kontakt” – promocja polskiej kultury. Od 1995 była doradcą programowym w TV Polsat. W 2001 zainaugurowała akcję „Dnia Dobrej Wiadomości” ustanowionego na 8 września.

Była członkiem m.in.: Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich, Stowarzyszenia Kulturalnego Beit Warszawa, Stowarzyszenia Wolnego Słowa.

Odeszła przedwcześnie.

Pozostanie w naszej pamięci,