Drugie w 2018 roku spotkanie Klubu Publicystyki Kulturalnej SDP odbędzie się w środę, 7 lutego 2018 r., o godz. 17.00, jak zwykle w Klubie „Cudzysłów" w Domu Dziennikarza, przy ulicy Foksal 3/5 w Warszawie. Gościem będzie Elżbieta Królikowska-Avis z prelekcją „Medialna polityka zagraniczna dobrej zmiany”.

Serdecznie wszystkich zapraszam!

Teresa Kaczorowska,

przewodnicząca Klubu Publicystyki Kulturalnej SDP

*** Elżbieta Królikowska-Avis - publicystka, pisarka, tłumaczka. Studia polonistyczne /specjalizacja filmowa/ skończyła w Uniwersytecie Łódzkim. W 1970 r. została aresztowana za udział w podziemnej organizacji „RUCH” i otrzymała wyrok dwa lata więzienia.  W 1975 r. zaczęła publikować jako freelancer w tygodnikach „KULTURA”, „EKRAN” i „TYGODNIK KULTURALNY”/stały felieton/. Etat dziennikarski otrzymała wraz z zelżeniem komunistycznego  systemu w 1980 r. W latach 1980-1982 była redaktorem działu tygodnika „FILM”, ale zweryfikowana negatywnie w stanie wojennym znów straciła pracę. Później była redaktorem działu w tygodniku „ANTENA” (1982-1990), pisywała do tygodnika „FILM”, była recenzentką filmową magazynu radiowego „CZTERY PORY ROKU” oraz dziennika telewizyjnego „PANORAMA” Stypendystka polskiego Ministerstwa Kultury i Sztuki do Hiszpanii / 1978/ oraz hiszpańskiego Ministerstwa Kultury i Sztuki do Madrytu /1989/.

W latach 1990-2017 była polską korespondentką w Wielkiej Brytanii. Współpracowała tam z Polską Sekcją BBC i „DZIENNIKIEM  POLSKIM” /”The Polish Daily”/ w Londynie, była korespondentką miesięczników  „KINO” i „FILM” /stały felieton/, dzienników  „ŻYCIE” /stały felieton/ i „SUPER-EXPRESS”,  dawnego tygodnika „WPROST” i  obecnej „GAZETY POLSKIEJ”. Aktualnie  współpracuje z portalami Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich i wpolityce.pl  /cotygodniowy felieton/, magazynem „FORUM SDP” oraz Polskim Radiem24, zamieszczając tam komentarze polityczne. Współpracuje także ze stacjami telewizyjnymi  POLSAT News, TVO Info  i REPUBLIKA.

Tłumaczka  z j. angielskiego, m.in. światowych przebojów „Diana: prawdziwa historia” i „Monika Lewinsky: jej historia” Andrew Mortona. Napisała też kilka książek o tematyce  filmowej: „Śladami  Bunuela. Szkice o filmie  hiszpańskim”, „Opowieści kina metyskiego. Kinematografie latynoamerykańskie” oraz pierwszą w Polsce encyklopedię filmu dla dzieci – „Seans magiczny czyli ABC młodego kinomana”. Autorka zbioru felietonów „Prosto z Piccadilly” (2002) opowiadających o brytyjskim kinie lat 90. oraz cyklu komentarzy  o problemach Wielkiej Brytanii „Róg Piccadilly i Nowego Światu” (2015).

Zainteresowania i hobby: podróże po świecie i praca społeczna i charytatywna. Odbyła wiele podróży reporterskich – Maroko, Tunezja, Egipt, Jordania, Izrael, Emiraty Arabskie, Wyspy Zielonego Przylądka, Senegal i Gambia,  Kenia i Tanzania, Indie, Sri Lanka, Tajlandia, Malezja, Wietnam, Singapur, Chiny, Indonezja, Filipiny, Sułtanat Brunei, Meksyk, Wyspy Karaibskie, Wenezuela. Przez wiele lat pracowała na rzecz Polskiej Wspólnoty Południowego Wybrzeża w Wielkiej Brytanii. Aktualnie jest członkiem Zarządu Oddziału Warszawskiego Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich.

Nagrody i odznaczenia:  laureatka nagrody im. Karola Irzykowskiego dla najlepszego krytyka filmowego 1989 r. za cykle szkiców „Sladami Bunuela” i „Opowieści kina metyskiego” oraz  honorowego wyróżnienia im. Kazimierza Dziewanowskiego za książkę  „Róg Piccadilly i Nowego Światu” w konkursie Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich (2015).  W 2016 r. za „wybitne zasługi na rzecz przemian demokratycznych w Polsce”,  otrzymała od Prezydenta Rzeczypospolitej Krzyż Komandorski z Gwiazdą Orderu Odrodzenia Polski.