„Dziewczyny Obławy Augustowskiej” to najnowsza książka dr Teresy Kaczorowskiej. Opowiada o losach młodych kobiet - ofiar przemilczanej zbrodni stalinowskiej z 1945 r. Spotkanie z autorką zaplanowano we wtorek, 5 czerwca o godz. 18 w Domu Dziennikarza przy Foksal 3/5, w ramach cyklu imprez „Maj na Foksal”.

Książka dr Teresy Kaczorowskiej „Dziewczyny Obławy Augustowskiej” przybliża mało znaną, a największą  „w wyzwolonej Polsce” i do dziś niewyjaśnioną zbrodnię stalinowską z lipca 1945 roku, nazywaną Obławą Augustowską. Tragedię tę autorka pokazuje poprzez losy kilkunastu dziewczyn - ofiar Obławy. Oddział IPN w Białymstoku, który prowadzi śledztwo w sprawie tej zbrodni, opublikował na swojej stronie internetowej listę ofiar (ok. 600, lista wciąż jest uzupełniana). Znalazły się na niej nazwiska 27 młodych kobiet. Autorkę zaciekawiło kim one były i dlaczego zaangażowały się w ruch oporu. Czy poprzez działalność w podziemiu niepodległościowym swoich rodziców, mężów, czy narzeczonych, a może zrobiły to zupełnie bez ich wiedzy? Czy były łączniczkami, sanitariuszkami, walczyły z bronią w ręku, a może pełniły inne role? Autorka szukała ich śladów przez rodziny i znajomych, jeżdżąc po wioskach i miasteczkach północno-wschodniej Polski, szperając w nielicznych archiwaliach. Dzięki temu powstała dokumentalna książka, która uświadamia nam, że w tragedii tej zginęli nie tylko mężczyźni, ale także kobiety - piękne, młode, bohaterskie. Jest to już druga – po „Obławie Augustowskiej” – książka Teresy Kaczorowskiej poświęcona tej powojennej zbrodni, nazywanej „małym Katyniem”.

Spotkanie z autorką, 5 czerwca w Domu Dziennikarza przy Foksal 3/5, uświetni swoimi piosenkami bard Obławy Augustowskiej Grzegorz Kucharzewski.

Teresa Kaczorowska - dr nauk humanistycznych, badacz dziedzictwa narodowego, dziennikarka (prezes Klubu Publicystyki Kulturalnej Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich w Warszawie), prozaik i poetka, animatorka kultury (prezes Związku Literatów na Mazowszu). Jest autorką kilkunastu książek oraz wielu artykułów prasowych i naukowych. Uhonorowana została licznymi nagrodami i odznaczeniami, ostatnio Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski „Polonia Restituta” (2010) oraz  Brązowym Medalem „Zasłużony Kulturze „Gloria Artis” (2014).

opr. jka

Program Maj na Foksal