Jedno z ostatnich spotkań w ramach cyklu imprez „Maja na Foksal” poświęcone będzie zmarłej niedawno ś.p. Oldze Johann. W środę, 13 czerwca o godz.  18.00 w Domu Dziennikarza przy  Foksal 3/5, obejrzymy film Marii Dłużewskiej „Patrzę na Ciebie Warszawo”.

Olga Johann była wieloletnią radną Sejmiku Województwa Mazowieckiego i Rady Miasta Warszawy, od 2014 r. pełniła funkcję wiceprzewodniczącej Rady Miasta. Podejmowała liczne inicjatywy, mające na celu przywrócenie dobrej pamięci Żołnierzy Wyklętych – m.in. dzięki jej wysiłkowi, jedna z ulic na warszawskim Bemowie przyjęła nazwę Żołnierzy Wyklętych. W latach 80. wspólnie z mężem Wiesławem Johannem wspierała działania opozycji antykomunistycznej. Oboje prowadzili otwarty dom, w którym udzielali pomocy, porady i pocieszenia wszystkim prześladowanym.

Film „Patrzę na Ciebie Warszawo” w reżyserii Marii Dłużewskiej oddaje prawdziwy, ciepły wizerunek osoby, która przez całe życie z pasją działała na rzecz wolności i zacieśniania wspólnoty Polaków.

Podczas środowego spotkania przy Foksal, prowadzonego przez red. Ewa Tylus, sylwetkę bohaterki filmu przedstawi red. Filip Frąckowiak.

opr. jka