Kwiecień był kolejnym miesiącem spadku sprzedaży dzienników ogólnopolskich. Najwięcej straciły „Gazeta Wyborcza” i „Gazeta Polska Codziennie”.

Z danych Związku Kontroli Dystrybucji Prasy, opracowanych przez portal Wirtualnemedia.pl, wynika, że liderem średniej sprzedaży ogółem wśród dzienników, z wynikiem 244 344 egz., w kwietniu był „Fakt”. W porównaniu z analogicznym okresem rok wcześniej tytuł ten zanotował spadek o 8,28 proc. Na drugim miejscu znalazł się „Super Express”, którego sprzedaż wynosiła 118 120 egz. (spadek o 11,08 proc.). Aż o 19,87 proc. pogorszył się wynik  „Gazety Wyborczej” i osiągnął najniższy w historii tego tytułu poziom sprzedaży wynoszący 96 603 egz.
Czwarta pozycja przypadła „Rzeczpospolitej” - 45 205 egz. (spadek o 8,65 proc.), a na piątej znalazł się konkurencyjny „Dziennik Gazeta Prawna” - 38 256 egz., po spadku o 6,18 proc. Aż o 15,80 proc. zmniejszyła się sprzedaż „Gazety Polskiej Codziennie”, która w kwietniu wynosiła  15 745 egz.

jka, źródło: Wirtualnemedia.pl