Jakub Mejer został laureatem ogólnopolskiego programu stypendialnego skierowanego do młodych dziennikarzy. Otrzyma on 5 tys. złotych na realizację reportażu dotyczącego słowackich korzeni Andy’ego Warhola.

Po raz szósty przyznano nagrody pieniężne i staże w ramach Stypendium im. Leopolda Ungera. W tegorocznej edycji do grona 27 laureatów dołączyli: Jakub Mejer, który otrzyma nagrodę pieniężną w wysokości 5 tys. złotych na realizację reportażu dotyczącego słowackich korzeni Andy’ego Warhola, Joanna Kukier która wybierze się do Brukseli na dwutygodniowy staż w dzienniku „Le Soir”, Piotr Idem, który odbędzie miesięczny staż w „Gazecie Wyborczej” w Warszawie, Małgorzata Sawa, która wygrała miesięczny staż w tygodniku „Polityka” w Warszawie oraz Anna Pawelczyk, która podejmie staż w obsłudze prasowej w trakcie Forum Ekonomicznego w Krynicy.

Oprócz praktyki pod okiem doświadczonych dziennikarzy, laureaci otrzymują również uposażenie finansowe na czas pobytu w miejscu realizacji stażu.

Stypendium im. Leopolda Ungera powstało z inicjatywy Rodziny Patrona i zostało ustanowione przez Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie w 2013 roku. Dedykowane jest dziennikarzom do 35 roku życia, którzy wykażą w dorobku osiągnięcia m.in. w mediach studenckich, lokalnych, internetowych.

Jak informuje rzecznik prasowa UMCS Aneta Adamska kapituła stypendium podkreśliła wysoki poziom złożonych wniosków oraz atrakcyjność zgłaszanych tematów.  - W tym roku wśród pięciu osób nagrodzonych, aż trzy reprezentują Dziennikarstwo i Komunikację Społeczną Wydziału Politologii UMCS – zauważa Adamska.

W skład kapituły stypendium wchodzą rodzina patrona (Matylda, Monika i Marek Unger) oraz Zygmunt Berdychowski, ks. Adam Boniecki, Stefan Bratkowski, prof. Iwona Hofman (przewodnicząca kapituły), Jerzy Kuczkiewicz, Jarosław Kurski, prof. Stanisław Michałowski (rektor UMCS), prof. Jacek Purchla, prof. Adam Daniel Rotfeld, Janusz Sepioł, Wojciech Sikora i Marian Turski.

Tomasz Nieśpiał