KRRiT szuka chętnych na zagospodarowanie częstotliwości w Warszawie - 87,8 MHz, 0,1 kW - i w Krakowie - 95,2 MHz, 0,1 kW.

Zgodnie z ogłoszeniem KRRiT, nadawcy będą mogli składać wnioski o udzielenie jednej koncesji, na okres 10 lat, na rozpowszechnianie programu radiowego o charakterze uniwersalnym (tj. programu zawierającego różne gatunki i formy radiowe oraz różnorodną problematykę). Program, rozpowszechniany codziennie przez 24 godziny na dobę, powinien zawierać audycje informacyjne, publicystyczne o tematyce społeczno-politycznej oraz wspólnototwórcze, uwzględniające polską tradycję, historię i kulturę. Audycje słowne i inne przekazy słowne mają stanowić nie mniej niż 30% tygodniowego czasu nadawania w godzinach 6.00-23.00

Częstotliwościami zainteresowane jest Radio Wnet, które w Warszawie nadawało już w paśmie 87,8 MHz program testowy od 16 października 2017 do 13 stycznia 2018 r. w oparciu o zgodę na emisję okolicznościową. – Czekaliśmy na ten konkurs koncesyjny. Bardzo się cieszymy, że w końcu udało się załatwić wszystkie problemy związane z częstotliwością warszawską i krakowską. Na pewno będziemy dobrze przygotowani do spełnienia warunków procesu koncesyjnego – powiedział Krzysztof Skowroński, prezes Radia Wnet.

jka