W Paryżu zmarł francuski dokumentalista filmowy i pisarz Claude Lanzmann, autor monumentalnego filmu o Holokauście „Shoah” z 1985 r. Miał 92 lata.

„Shoah” rozsławił go na cały świat. Ten trwający 9.5 godz. dokument opowiada o czasach Holokaustu. Jego realizacja trwała 12 lat. Były to rozmowy z bezpośrednimi świadkami historii – ofiarami i sprawcami w różnych miejscach związanymi z Zagładą.

Lanzmann otrzymał za „Shoah” wiele prestiżowych nagród, w tym w 1986 r., Nagrodę Międzynarodowej Federacji Krytyki Filmowej (FIPRESCI) i Amerykańskiego Stowarzyszenia Krytyków Filmowych.

W 2010 r. zrealizował dokument „Raport Karskiego”, 50-minutowy film składający się z fragmentów wywiadu, którego polski kurier udzielił w 1978 r. Lanzmannowi podczas kręcenia „Shoah”. W filmie tym znalazła się jedynie część świadectwa Karskiego dotycząca zagłady Żydów na terenie okupowanej Polski. Po 25 latach od premiery „Shoah” reżyser zdecydował się zmontować osobny dokument z wywiadu z Karskim.

Lanzmann urodził się w Paryżu w rodzinie żydowskiej; jego dziadek ze strony ojca wyemigrował do Francji z obecnej Białorusi.W wieku 17 lat wstąpił do francuskiego ruchu oporu i walczył w Owernii. Sprzeciwiał się wojnie francuskiej w Algierii.

Lanzmann był redaktorem naczelnym lewicowego czasopisma „Les Temps Modernes”, a także wykładowcą European Graduate School w Saas-Fee w Szwajcarii. W 2011 r. reżyser został Komandorem Narodowego Orderu Legii Honorowej, a w 2013 r. otrzymał Honorowego Złotego Niedźwiedzia na Berlinale za dorobek twórczy.

Cezary Dąbrowski