Sąd Okręgowy w Częstochowie uniewinnił Pawła Gąsiorskiego (właściciela i redaktora naczelnego portali: gminablachowania.pl i gminakonopiska.pl) od zarzutu zniesławienia lokalnego samorządowca oraz urzędniczki. Postulowało o to Centrum Monitoringu Wolności Prasy SDP.

26 lutego 2018 r. Sąd Rejonowy w Częstochowie orzekł, że Paweł Gąsiorski jest winny naruszenia art. 212 kk§2 i ma zapłacić grzywnę i nawiązkę za rzekome zniesławienie przedstawiciela samorządu lokalnego i jego urzędniczki w dwóch artykułach zamieszczonych w 2016 r. na swoich portalach. Przeciwko takiej decyzji sądu zaprotestowało CMWP SDP. 10 lipca sprawę rozpatrywał Sąd Okręgowy w Częstochowie, który postanowił uniewinnić Piotra Gąsiorskiego. W uzasadnieniu Sąd stwierdził, że osoby publiczne, szczególnie w związku z gospodarowaniem publicznymi środkami, muszą się liczyć z krytyką i kontrolą przez media jak to jest w zwyczaju i prawie demokratycznych państw.

Wyrok jest prawomocny.

jka