Przedsiębiorstwo Wydawnicze „Rzeczpospolita”, które wydaje m.in. miesięcznik „Detektyw”, połączy się z Polską Agencją Prasową.

Taki plan obie spółki ustaliły 1 sierpnia 2018 r. Operacja będzie polegała na przeniesieniu majątku PWR do PAP. Nastąpi to na zasadzie podwyższenia kapitału spółki przejmującej o 22 mln zł do 52,7 mln zł, poprzez emisję 2,2 mln nieuprzywilejowanych akcji o wartości 10 zł każda.

Przedsiębiorstwo Wydawnicze „Rzeczpospolita”  jest następcą prawnym byłego Państwowego Przedsiębiorstwa Wydawniczego „Rzeczpospolita”, istniejącego na polskim rynku od 1981 r. Od 1 marca 2005 r. działa  jako jednoosobowa spółka Skarbu Państwa, pod nazwą Przedsiębiorstwo Wydawnicze „Rzeczpospolita” S.A.  Do 2011 r. miała ona udziały w firmie Presspublica (ówczesny wydawcy dziennika „Rzeczpospolita”), kiedy to sprzedało je spółce Grzegorza Hajdarowicza „Gremi Media”. W październiku 2015 r. Przedsiębiorstwo Wydawnicze „Rzeczpospolita” S.A.  zmieniło formę prawną. Od tego momentu funkcjonuje pod nazwą Przedsiębiorstwo Wydawnicze „Rzeczpospolita” Sp. z o.o.

W portfolio PWR znajdują się wydawnictwa prasowe – miesięcznik „Detektyw”, kwartalniki Detektyw Wydanie Specjalne” i „Detektyw Extra” oraz strona internetowa – magazyndetektwy.pl. Obecnie spółka zajmuje się również zarządzaniem nieruchomościami i wynajmuje stanowiący jej własność biurowiec w centrum Warszawy.

jka