Finał Konkursu im. Karola Szymanowskiego oraz jego opera „Hagith” na inaugurację sezonu koncertowego Polskiej Orkiestry Radiowej, a wreszcie początek „Warszawskiej Jesieni” – tak będzie wyglądała ramówka Programu 2 Polskiego Radia na ostatnie dni lata.

– W tym tygodniu czekamy z niecierpliwością na finałowe przesłuchania Międzynarodowego Konkursu Muzycznego im. Karola Szymanowskiego w Katowicach. W środę 19 września poznamy laureatów w kategorii skrzypiec, a dzień później śpiewu – mówi Andrzej Sułek, kierownik redakcji muzycznej radiowej Dwójki. Transmisje z NOSPR w od godz. 18.00 na antenie Dwójki. Finał Konkursu w niedzielę 23 września.

W piątek 21 września o godz. 19.30 w Filharmonii Narodowej rozpocznie się Międzynarodowy Festiwal Muzyki Współczesnej „Warszawska Jesień”, a koncert inauguracyjny transmitowany na antenie Dwójki pełen będzie prawykonań, w których wezmą udział: Gareth Davis (klarnet basowy) z Chórem i Orkiestrą Filharmonii Narodowej pod dyrekcją Jacka Kaspszyka.

Wyjątkowym wydarzeniem muzycznym będzie retransmisja koncertu inaugurującego sezon Polskiej Orkiestry Radiowej z operą „Hagith” Krola Szymanowskiego w programie (sobota 22 września, godz. 19.00). – Pierwsza opera twórcy „Harnasiów” nie doczekała się dotąd kompletnej rejestracji fonograficznej, dlatego Dwójka, po raz kolejny, okaże się tu niezastąpionym źródłem poznania – dodaje Andrzej Sułek. O atrakcyjności wieczoru świadczy znakomita obsada – wśród solistów znaleźli się: Wioletta Chodowicz – sopran (Hagith), Ryszard Minkiewicz – tenor (Stary Król), Andrzej Lampert – tenor (Młody Król), Dariusz Machej – bas-baryton (Arcykapłan), Łukasz Rosiak – baryton (Lekarz). Wystąpią oni u boku Polskiej Orkiestry Radiowej i Chóru Filharmonii Narodowej pod batutą Michała Klauzy.

opr. jka, źródło: Polskie Radio