Autorzy „Wieczoru płytowego” Programu 2 Polskiego Radia ogłosili plebiscyt, w którym można wybierać ulubionego polskiego wykonawcę muzyki poważnej minionego stulecia. Internetowe głosowanie na stu artystów, którzy występowali i nagrywali po 1918 roku, potrwa do 19 października.

W plebiscycie „Wielcy Polscy Artyści Muzyki Poważnej Na Płytach” głosować można na sto nazwisk – począwszy od Piotra Anderszewskiego, poprzez Agnieszkę Duczmal, Aleksandrę Kurzak, Jerzego Maksymiuka, aż do Teresy Żylis-Gary. Listę największych polskich artystów – wykonawców muzyki poważnej wybranych przez autorów „Wieczoru płytowego” można znaleźć na stronie: polskieradio.pl/8/5745,Wieczor-plytowy.

Plebiscyt potrwa do 19 października, a wyniki zostaną ogłoszone 21 października w „Wieczorze płytowym” o godz. 22.05. Następnie 10 artystów z największą liczbą punktów zostanie zaprezentowanych w kolejnych wydaniach „Wieczoru płytowego”.

– W naszej audycji przedstawiać będziemy albumy najwybitniejszych polskich muzyków stulecia. To będzie wybór słuchaczy – 10 nazwisk spośród zaproponowanej przez nas listy stu nazwisk. Obejmuje ona czołowych wykonawców, reprezentujących wszystkie dziedziny, w tym pianistykę, wiolinistykę, wokalistykę, dyrygenturę orkiestrową i chóralną. Na „Liście Stu” znajdą się więc i wielkie postaci historyczne, jak Ignacy Jan Paderewski, Artur Rubinstein czy Grzegorz Fitelberg oraz muzycy młodszego, współczesnego pokolenia, jak choćby Agata Szymczewska, Janusz Wawrowski czy Jan Lisiecki – mówią Krzysztof Dziuba, Przemysław Psikuta i Tomasz Szachowski – pomysłodawcy plebiscytu.

opr. jka, źródło: Polskie Radio