Studio Reportażu i Dokumentu Polskiego Radia zaprasza w środę, 24 października na „Spotkanie z Reportażem Radiowym”. W programie przewidziano m.in. prezentację reportażu Olgi Mickiewicz-Adamowicz „Splecione losy”.

Spotkanie, które rozpocznie się o godz. 18 w Klubie Księgarza, Rynek Starego Miasta  22/24, w Warszawie, poprowadzi Irena Piłatowska, a oprawę muzyczną zapewni Marek Majewski (śpiew i gitara).

„Splecione losy” to historia niezwykłej przyjaźni Polaka i Japończyka, w której odbija się jednocześnie historia Polski XX wieku. Przypadkowe spotkanie na statku zaowocowało głęboką relacją  i wpłynęło na losy następnych pokoleń. Reportaż otrzymał drugą nagrodą (ex aequo z „Tym Karskim” Hanny Bogoryja Zakrzewskiej i Magdy Skawińskiej) w konkursie „W drodze do Niepodległej”.

Olga Mickiewicz-Adamowicz od 2014 r. pracuje w Studiu Reportażu i Dokumentu Polskiego Radia. Jest laureatką m.in. Srebrnego Melchiora, Ake Blomstrom Award, nagrody im. Adolfa Bocheńskiego Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich oraz nagrody głównej w Konkursie Stypendialnym im. Jacka Stwory.

opr. jka