Leszek Wiśniewski za zestaw filmów historycznych: „Śladem legionowych bojów”, „Błękitna Armia 1917 - 1919, „Trzy losy – jedna Polska”, „Jastków 1915 – późne słowo o bitwie” zdobył Grand Prix XIII Festiwalu Polonijnego „Losy Polaków 2018”.

Jury festiwalu pod przewodnictwem Pawła Woldana, reżysera filmowego i telewizyjnego, oceniało 106 prac  -  filmów i programów telewizyjnych, programów radiowych, dzieł multimedialnych oraz portali internetowych - ukazujących życie Polaków w ponad 20 krajach świata m.in. w Afganistanie, Australii, Białorusi, Filipinach, Francji, Holandii, Irlandii, Izraelu, Kanadzie,  Kazachstanie, Litwie, Meksyku, Niemczech, Rosji, RPA,  Szwecji. USA, Ukrainie, Wielkiej Brytanii i  w Polsce. Laureatów poznaliśmy  3 listopada w Centrum Prasowym Foksal.

GRAND PRIX Marszałka Senatu RP - Stanisława Karczewskiego -Leszek Wiśniewski za zestaw filmów historycznych:

„Śladem legionowych bojów”, „Błękitna Armia 1917-1919”,  „Trzy losy – jedna Polska”,

„Jastków 1915 – późne słowo o bitwie”

Prod. TVP Lublin, Historia Polska Centralna Biblioteka Wojskowa w Warszawie Polska

1. NAGRODA SPECJALNA „100-lecie Odzyskania Niepodległości” Pełnomocnika Rządu ds. Programu „Niepodlegla” min. Jaroslawa Sellina  za zestaw filmów historycznych poświęconych Jubileuszowi 100-leciu Odzyskania Niepodległości -Wytwórnia Filmów Dokumentalnych i Fabularnych, a szczególnie - reżyser cyklu 20 filmów „Historia w ożywionych obrazach” - Marek Brodzki – „Polska Niepodległa” oraz – „Jan Matejko”. Wytwórnia jest również producentem filmów sprzed kilkunastu lat „General Nil” - Ryszarda Bugajskiego oraz „Tam i z powrotem” - Wojciecha Wójcika

2. NAGRODA SPECJALNA „100-lecie Odzyskania Niepodległości” Prezesa Telewizji Polskiej - Jacka Kurskiego - za zwrócenie uwagi na ważny temat powrotu Polaków do kraju –zwłaszcza z Kazachstanu - Jerzy Szkamruk „Złączyć się z Narodem” Prod: Fundacja 12 Gwiazd

3. NAGRODA SPECJALNA „100-lecie Odzyskania Niepodległości” prezesa Instytutu Pamieci Narodowej – Jana Szarka za obronę honoru i godności Polski za granica - Violetta Kardynał (Kanada) „Upside Down”. Prod. Violetta Kardynał

4. NAGRODA SPECJALNA „100-lecie Odzyskania Niepodległości” Prezesa Wspólnoty Polskiej- Dariusza Bonisławskiego - Andrzej Siedlecki (Australia) za multimedialny program edukacyjny „Historia Polski w literaturze od Piasta do współczesności”. Prod. Riho Okagami, Andrzej Siedlecki

5. NAGRODA SPECJALNA „ 100-lecia Odzyskania Niepodległości” Fundacji Polska-Europa-Polonia za wieloletnia niedoceniana działalność Światowej Rady Badan nad Polonia -Walter Gołębiewski (USA) prezes i ks. prof. Waldemar Gliński z UKSW www.srbnp.pl

6. NAGRODA SPECJALNA„100-lecie Odzyskania Niepodległości” prof. Jana Wysockiego z Uniwersytetu Kardynała Wyszyńskiego  za wieloletnie ukazywanie nieznanej prawdy o II Wojnie Światowej na Pomorzu -Wiesław Henryk Kwapisz „Złamana lilijka” i „PS Rawycz”

7. NAGRODA SPECJALNA „100-lecie Odzyskania Niepodległości” za ukazanie wkładu Sióstr Urszulanek w odzyskiwanie przez Polskę suwerenności - Katarzyna Purska. s. Anna Pawłowska „Św. Urszula - wzór patriotyzmu prezentacja” Prod. Zgromadzenie Sióstr Urszulanek - Pniewy

Nagrody Regulaminowe

1. W kategorii: Filmy Dokumentalne i Animowane nagrody ufundował prof. Wieslaw Wysocki z UKSW

I Nagroda ex equo -Dariusz Walusiak „Gurgacz. Kapelan Wyklętych”. Prod. Stowarzyszenie RAFAEL oraz -Bogdan Miszczak tryptyk Historyczny „Pejzaż Podkarpacia”. Prod: Agencja Produkcji Radiowej, Telewizyjnej i Wydawniczej "Obiektyw" Bogdan Miszczak

II Nagroda ex equo -Damian Lu Wenta, Łukasz Chojecki „Dzik”.  Prod. Fundacja Generator Kultury Biała Rawska oraz -Joanna Polak seria 5 filmów m,in. „Obrus”,  „Krzyż Babci Zofii” Prod. Fundacja Pogranicze Ośrodek „Pogranicze – sztuk, kultur, narodów” w Sejnach

III Nagroda ex equo -Dorota Petrus, Bogdan Lęcznar „As”.  Prod. TVP Kultura oraz -Krzysztof Korwin-Piotrowski „Śląskie kobiety – polskie twierdze” Prod. Fundacja Polskie Dziedzictwo Śląska

2. W kategorii: Filmy Dokumentalne

I Nagroda -Ignacy Szczepański „Pamięć śladów”. Prod. Studio Filmowe „Kronika”

II Nagroda -Wiesław Dąbrowski „Generał Rowny. Ambasador Pokoju”. Prod. TVP i Fundacja „Ave Arte” Polska

III Nagroda ex equo -Monika Meleń „Kobieta Skala”. Prod. TVP Kraków oraz  -Eugeniusz Starky (USA) „Archipelag Gułag”. Prod. Studio Elita Art.

3. W kategorii: Filmy i Programy telewizyjne

I Nagroda -Maria Guzy „Do zobaczenia Polsko”. Prod. TVP Polonia

II Nagroda -Alicja Grzechowiak „Misja” Prod. TVP Białystok

III Nagroda ex equo - Ernestyna Skuriat-Kozek (Australia) „Ngarigo w Krakowie” Prod. Kosciuszko Heritage Incorporation oraz - Grażyna Śpiewak (Białoruś) „Polska szeroko otwartymi oczami”

4. W kategorii: Filmy i Programy edukacyjne

I Nagroda - Pawel Kędzierski „My Cichociemni. Głosy żyjących”. Prod. Wytwórnia Filmów Dokumentalnych i Fabularnych

II Nagroda -Tomasz Magierski „303”. Prod. Telewizja Polska oraz Smoking Mirrow Productions i Eureka Media

III Nagroda -Jolanta Kessler „Pseudonim Jan Nowak” Prod. Studio Kontakt

5. W kategorii: Filmy i programy historyczne - nagrody ufundował senator RP Jan Żaryn

I Nagroda -Magdalena i Rafał Kołodziejczykowie „Za krata są zielone drzewa…”  oraz „Józef Śmiech Ciąg - Jak było naprawdę?”. Prod. Światowy Związek prod. Żołnierzy Armii Krajowej – Okręg Zamość oraz Telewizja Polska S.A. Oddział w Lublinie

II Nagroda -Małgorzata Brama „Cudzoziemcy w Powstaniu Warszawskim”. Prod. Fundacja Artystyczna Erina B

III Nagroda -Jarosław Krasnodębski „Tam był mi raj. Opowieść o dawnym Stanisławowie”. Prod. Studio Filmowe Lwów Ukraina

6. W kategorii: Filmy ukazujące losy Polaków żydowskiego pochodzenia - nagrody ufundował senator RP Jan Żaryn

I Nagroda - Mirosław Krzyszkowski, Bogdan Wasztyl „Nieobojętni”. Prod. Narodowe Centrum Kultury Stowarzyszenie Auschwitz Memento

II Nagroda - Michał Tkaczyński „Tak wszystko widziałam”. Prod. Wytwórnia Filmów Fabularnych i Dokumentalnych

III Nagroda - Inka Jadwiga Bogucka „Recepta na długie życie”. Prod. TVP Oddział w Krakowie oraz - Krzysztof Żurowski „Ada – Krystyna Willenberg”. Prod. Telewizja Polska

7. W kategorii: Programy Radiowe– polonijne

I Nagroda - Jan Smyk za programy „Chory na Polska” i „Matka Nieznanych Żołnierzy”. Prod. Polskie Radio Białystok

II Nagroda - ks. Mariusz Sokołowski SChr „10/100/100” oraz „Jestem Polakiem”

III Nagroda - Grażyna Preder za programy „Rodzina polsko-filipińska” i „Poszukiwania naukowo-detektywistyczne” Prod. Radio Koszalin

8 . W kategorii: Programy radiowe – historyczne

I Nagroda - Małgorzata Żurakowska „Księga Henryki”. Prod. Polskie Radio Lublin

II Nagroda - Krzysztof Wyrzykowski „Po tamtej stronie chmur”. Prod. Polskie Radio SA

III Nagroda ex equo - Iwona Piętak „Urodziłam się blisko Morszyna czyli historia pewnego powrotu po latach”.  Prod. Polskie Radio Rzeszów oraz - Małgorzata Sawicka „Czerwone maki Gwidona”. Prod. Polskie Radio Lublin

9. W kategorii: Programy muzyczne i multimedialne

I Nagroda -  Janusz Supernak (USA) „Msza Św za Ojczyznę – z San Diego”. Prod. Janusz Supernak

II Nagroda - Małgorzata Przytuła-Sawicka Polska/Australia „Ulica zdradzonego dzieciństwa”.  Prod. Małgorzata Przytuła-Sawicka

III Nagroda ex equo - Bogna Lewtak-Baczyńska „Wiązanka na 100-lecie Niepodległości Polski. Pieśni patriotyczne album 2xCD”. Prod. Galeria Autorska i Teatr „Well Art.” Bogny Lewtak-Baczyńskiej oraz - Dagny Baczyńska-Kissas „Patriotica album muz”. Prod. Galeria Autorska i Teatr „Well Art.” Bogny Lewtak-Baczyńskiej

Festiwal Polonijny „Losy Polaków” to przegląd profesjonalnych i amatorskich dzieł multimedialnych z zakresu: filmu, telewizji, radia, Internetu, którego tematem przewodnim w latach 2016 - 2022 roku jest 100-lecie odzyskania przez Polskę niepodległości. Jego celem jest promocja polskiej historii, kultury, tradycji wśród odbiorców krajowych, a także środowisk polonijnych w świecie, pokazywanie losów Polaków mieszkających za granicą i ich związków z ojczyzną. Festiwal ma również służyć wyszukiwaniu wśród Polonii osób, które odniosły sukces w dziedzinie kultury, nauki, biznesu i ich promowaniu w kraju i za granicą.

Festiwal organizowany jest przez Fundację Polska-Europa-Polonia we współpracy ze Stowarzyszeniem Dziennikarzy Polskich, Fundacją Solidarności Dziennikarskiej  przy wsparciu organizacji polonijnych. Honorowy patronat nad imprezą objęli: marszałek Senatu RP, prof. Stanisław Karczewski oraz Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego

Więcej informacji o festiwalu i nagrodzonych pracach na stronie; www.warszawa.mazowsze.pl/festpol

jka, źródło: Fundacja Polska-Europa-Polonia