TVP Info rozpoczęło we wtorek nadawanie z nowego studia. Wyposażone zostało ono m.in. w 22-metrową ścianę LED, 100-calowy dotykowy ekran multimedialny i zdalnie sterowane kamery.

Nowe studio TVP Info, o powierzchni 230m2 mieści się w budynku przy Placu Powstańców Warszawy 7, w nieużytkowanych od lat pomieszczeniach produkcyjnych. Prace remontowe trwały od marca 2018 r.

Zasadniczym elementem scenografii jest 22-metrowa ściana LED (18 mln pikseli). Ta unikalna konstrukcja pozwala tworzyć różne przestrzenie scenograficzne oraz emitować obraz rozdzielczości 4x4K. Ponadto w studiu będzie pracował 100-calowy dotykowy ekran multimedialny (touch screen).

Studio zostało wyposażone w 10 kamer, częściowo sterowanych zdalnie. Oświetlenie w studiu, zarówno scenograficzne, jak i produkcyjne pracujące w technologii LED, jest w pełni zautomatyzowane, programowane z konsolety. Sceny sterowane są automatycznie. Wraz z przestrzenią Studia Plus została również zmodernizowana i podniesiona do najwyższych standardów reżyserka obsługująca studio. Autorką aranżacji scenograficznej jest Regina Wolnicka.

Studio Plus będzie sukcesywnie doposażane, m.in. planowane jest zastosowanie technologii Augmented Reality (grafiki trójwymiarowej) i Virtual Window.

opr. jka, źródło: TVP