Urząd Dzielnicy Praga Północ i Stowarzyszenie Dziennikarzy Polskich w sobotę, 10 listopada na niezwykłą uroczystość, podczas której uczcimy bohaterów - ojców Niepodległości.

O godz. 10 w Urzędzie Dzielnicy Praga-Północ w Warszawie  przy ulicy Kłopotowskiego 15 profesor dr. hab. Marian Marek Drozdowski opowie o budowniczych Drugiej Rzeczpospolitej, a w szczególności o generale Józefie Hallerze i jego Błękitnej Armii.
Będzie też wyjątkowa okazja, by zobaczyć sztandar, broń i kuchnię polową Hallerczyków, portrety generała i jego podkomendnych oraz przedmioty należące do generała, m.in. wieczne złota pióra otrzymane w dowód szacunku i uznania oraz rodową zastawę stołową. O swych zbiorach opowie pan Adam Woźniczka. Natomiast burmistrz Pragi-Północ Wojciech Zabłocki zaprezentuje projekt pomnika gen. Józefa Haller, który ma stanąć na Pradze-Północ na placu jego imienia.
Po spotkaniu udamy się przed katedrę św. Michała Archanioła i św. Floriana, skąd w niebo pofruną biało- czerwone balony.

W imieniu Zarządu Oddziału Warszawskiego SDP - Hanna Budzisz, wiceprezes