Można się jeszcze zapisać na bezpłatne warsztaty ekonomiczno-dziennikarskie w Lublinie i Poznaniu organizowane przez PAP i Narodowy Bank Polski w ramach II edycji „Prasowej Akademii Pieniądza”.

Dotychczas praktyczne szkolenia z ekonomii i dziennikarstwa gospodarczego odbyły się w czterech miastach: Warszawie, Krakowie, Wrocławiu i Gdańsku. Wzięło w nich udział ponad 50 dziennikarzy reprezentujących media lokalne i regionalne oraz blogerów, którzy postanowili poszerzyć swoją wiedzę na temat finansów oraz poznać najważniejsze zasady dziennikarstwa ekonomicznego.

W ramach „Prasowej Akademii Pieniądza, druga edycja” odbędą się jeszcze praktyczne szkolenia w Lublinie (16 listopada) i Poznaniu (23 listopada).

Każdy z warsztatów składa się z trzech części:

- ekonomia w pigułce,

- państwo i gospodarka,

- warsztat dziennikarza ekonomicznego.

Pierwszą i drugą część poświęconą ekonomii prowadzi dr Piotr Maszczyk z SGH w Warszawie. Z kolei zajęcia warsztatowe z dziennikarstwa ekonomicznego realizuje Maciej Danielewicz, były wieloletni redaktor naczelny PAP Biznes.

Prasowa Akademia Pieniądza to nie tylko praktyczne warsztaty, ale także część e-learningowa. Zarejestrowani uczestnicy platformy www.pap21.pl mają do zaliczenia łącznie 10 testów przypisanych do poszczególnych tematów szkoleń.

Warunkiem przystąpienia do projektu jest rejestracja na platformie szkoleniowej znajdującej się na stronie www.pap21.pl (link do rejestracji: http://pap21.pl/index.php?page=zarejestruj) oraz wybór miasta warsztatu.

opr. jka, źródło: PAP