Stowarzyszenie Dziennikarzy Polskich zaprasza na uroczystość ogłoszenia wyników i wręczenia nagród 26. edycji konkursu o Nagrody SDP na najlepsze prace w polskiej prasie, radiu, telewizji i internecie, która odbędzie się 20 marca br., o godz. 17.00. Tych z Państwa, którzy nie będą mogli do nas przyjechać, zapraszamy do śledzenia transmisji na portalu www.sdp.pl

Ceremonia wręczenia nagród zwyczajowo będzie miała miejsce w Domu Dziennikarza przy ul. Foksal 3/5 w Warszawie. Po części oficjalnej zapraszamy na bankiet w restauracji Villa Foksal (parter domu).

Nagrody SDP wzorowane są na najwyżej ocenianej na świecie amerykańskiej nagrodzie Pulitzera. Konkurs ma charakter otwarty i mogą w nim uczestniczyć wszyscy dziennikarze i fotoreporterzy. W tym roku Stowarzyszenie przyzna nagrody i wyróżnienia w 14 kategoriach tematycznych.

Główna Nagroda Wolności Słowa – najstarsza z Nagród SDP - dotyczy publikacji w obronie demokracji i praworządności, demaskujących nadużycia władzy, korupcję, naruszanie praw obywatelskich, praw człowieka. Nagroda Watergate przyznawana jest za najlepsze prace z zakresu dziennikarstwa śledczego. Nagroda im. Kazimierza Dziewanowskiego – za publikacje o problemach i wydarzeniach na świecie, Nagroda im. Krystyny Grzybowskiej za publicystykę o tematyce europejskiej, Nagroda im. Macieja Łukasiewicza za publikacje na temat współczesnej cywilizacji i kultury oraz popularyzację wiedzy, Nagroda im. Janusza Kurtyki - za publikacje o tematyce historycznej, Nagroda im. Eugeniusza Kwiatkowskiego - za dziennikarstwo ekonomiczne, Nagroda im. Aleksandra Milskiego - dla redakcji mediów lokalnych za podejmowanie tematów ważnych dla ich społeczności, Nagroda im. Stefana Żeromskiego za publikacje o tematyce społecznej, Nagroda im. Adolfa Bocheńskiego skierowana jest do młodych dziennikarzy (do 30 roku życia) – za wyróżniające się dokonania dziennikarskie. Nagroda im. Kazimierza  Wierzyńskiego za publikacje o tematyce sportowej.

Fotoreporterzy mogli w tym roku startować w dwóch kategoriach fotograficznych: Nagroda im. Erazma Ciołka – za fotografię społecznie zaangażowaną oraz Nagroda im. Eugeniusza Lokajskiego – za fotografię o tematyce sportowej.

W ramach konkursu SDP prowadzona jest również nagroda Klubu Publicystów Ochrony Środowiska „EKOS” (afiliowanego przy SDP) - Nagroda im. prof. Stefana Myczkowskiego, przyznawana za najlepsze publikacje o problemach ochrony środowiska.

W związku z finałem konkursu Stowarzyszenie organizuje wystawę prac fotograficznych nominowanych do Nagrody im. Eugeniusza Lokajskiego i Nagrody im. Erazma Ciołka. Prezentowana będzie w foyer Centrum Prasowego Foksal.

Szczegółowe informacje o konkursie http://sdp.pl/s/regulamin-nagrod-sdp

FUNDATORZY ORAZ  SPONSORZY KONKURSU

BP Europa SE Oddział w Polsce, Dom Pracy Twórczej SDP w Kazimierzu Dolnym, FAKRO Sp. z o.o., Fundacja Macieja Rybińskiego, Fundator Prywatny Nagrody im. Erazma Ciołka, Polska Agencja Prasowa,  PGK Termy Uniejów Sp. z o. o., Zarząd Główny SDP

PARTNERZY I PATRONI