W krakowskim Teatrze Bagatela odbyła się gala VIII edycji Nagrody Młodych Dziennikarzy im. Bartka Zdunka. Wyróżniono czwórkę początkujących dziennikarzy w 4 kategoriach.

Nagrodę za Debiut Publicystyczny Roku otrzymała Paulina Padzik za tekst „Udar. Zamknęliście mu okienko”, opublikowany w Gazecie Krakowskiej. To tekst o stanie polskiego systemu ochrony zdrowia na przykładzie przypadku 29. letniego Szczepana. Młody mężczyzna miał udar. Karetka przyjechała dopiero po godzinie. Na oddziale SOR spędził kolejne kilkanaście godzin, ponieważ lekarze (pomimo negatywnych wyników testów) zamiast zdiagnozować udar, twierdzili, że objawy są wynikiem zażycia narkotyków. Gdyby Szczepan trafił do specjalistycznego krakowskiego szpitala w ciągu sześciu godzin, być może były dzisiaj sprawny, ale trafił dopiero po siedemnastu, więc dziś nie mówi i samodzielnie się nie porusza.

Za Inicjatywę Roku jury uznało projekt Krzysztofa Storego „#ZaDrzwiami”. ( http://storyofalife.pl/za-drzwiami/ ). Skory przejechał rowerem po Polsce 6250 km robiąc 84 wywiady i fotoreportaże z losowo wybranymi osobami. Historie życia tych „szarych ludzi” okazały się wcale nie szare. Autor pomysłu swoje dziennikarskie wędrówki po kraju nazywa „zadawaniem dużych pytań w małych miastach”.

Za Reportaż po Debiucie wyróżniono Marcina Więckowskiego za reportaż pt. „Zbrodnia i Prawda”, a nagrodę Młodzi Twórcy Filmowi odebrała Weronika Zagórowska związana z telewizją JP2TV.

Patronem Nagrody Młodych Dziennikarzy jest tragicznie zmarły w 2010 roku student dziennikarstwa i komunikacji społecznej Uniwersytetu Papieskiego Jana Pawła II w Krakowie – Bartłomiej Zdunek. Z czasem do grona patronów dołączyli również Paweł Migas - patron kategorii Reportaż po debiucie i ks. Andrzej Baczyński - patron kategorii Młodzi Twórcy Filmowi.

Konkurs organizowany jest przez Stowarzyszenie Absolwentów Dziennikarstwa Uniwersytetu Papieskiego Jana Pawła II w Krakowie i Dziennikarskie Koło Naukowe UPJPII oraz Koło Młodych krakowskiego oddziału Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich.

Andrzej Kaczmarczyk