Nagroda za Najlepszą fotografię patriotyczną roku 2013 została przyznana

Oddział Telewizyjny Katolickiego Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich, przyznał nagrodę Polskiej Szabli Ułańskiej za „Najlepszą fotografię patriotyczną roku 2013”. Laureatem nagrody został Mariusz Wziontek, fotoreporter młodego pokolenia, z Warszawy, współpracownik kilku czasopism.  Nagrodzoną fotografię opublikowano na okładce 11 numeru tygodnika „Polska Niepodległa”, dokumentującego przebieg Marszu Niepodległości 11 listopada 2013 r. w stolicy, gdzie też zdjęciu nadano tytuł: "Tego ognia nic już nie ugasi".

Uroczystość wręczenia nagrody Polskiej Szabli Ułańskiej odbyła się 13 stycznia 2014 r. w siedzibie Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich w Warszawie. Nagrodę w postaci autentycznej szabli ułańskiej,  słynnej „radziwiłłówki”  wręczyła laureatowi Anna T. Pietraszek, przewodnicząca Oddziału TV Katolickiego Stowarzyszenia Dziennikarzy w obecności całego zespołu tego Oddziału i bliskich wyróżnionego fotoreportera.  Nagroda została ustanowiona przez Zarząd Oddziału TV KSD jako nagroda doroczna, przyznawana  TEGO OGNIA NIC JUZ NIE UGASI. M. Wziontek za najlepsze dzieło "techniki wizyjnej" o tematyce patriotycznej, narodowej, wykonane przez dziennikarzy telewizyjnych lub fotoreporterów.

Na uroczystości obecni byli przyjaciele Oddziału TV KSD, m.in. aktorzy, muzycy, dziennikarze czasopism katolickich i patriotycznych oraz RazemTV.

mu/ksd