W międzynarodowej konferencji „Media w czasach post-prawdy”, zorganizowanej w ramach projektu „Dziennikarze mówią o Polsce – dialog dziennikarzy polskich z dziennikarzami zagranicznymi” uczestniczyło 47 dziennikarzy. Przedstawiciele tradycyjnych i internetowych mediów z Belgii, Czech, Litwy, Rosji, Słowacji, Ukrainy i z całej Polski dyskutowali nad sytuacją mediów europejskich.

W programie konferencji uwzględnione zostały kwestie związane z dezinformacją w mediach, autocenzurą dziennikarzy, bańką informacyjną (tendencyjny dobór treści w wynikach wyszukiwania w Internecie związany z personalizowaniem treści), a także z ponadnarodowymi projektami medialnymi.

Laurence Dierieux, dziennikarka oraz doktorantka Uniwersytetu Brukselskiego, specjalizująca się w tematyce robotów w dziennikarstwie przedstawiła zagrożenia i wyzwania związane z bańką informacyjną. Całość jej prezentacji jest dostępna tutaj: http://www.ohmybox.info/filter-bubbles-issues-and-challenges-of-news-personalization/

Paweł Bobołowicz, od lat zaangażowany w walkę z dezinformacją rosyjską, a od połowy 2017 również w redagowanie polskiej wersji językowej portalu stopfake.org, pokazał jaka jest skala kremlowskiej propagandy i jaki wpływ wywiera ona na media w różnych krajach europejskich.

Konferencję zakończył wykład Bronisław Wildsteina  „Post prawda czyli walka o monopol”.

Relację z konferencji zamieścił na portalu SDP Marek Palczewski: http://www.sdp.pl/felietony/14757,media-w-czasach-postprawdy-komentarz-marka-palczewskiego,1510256106