Ponad połowa ankietowanych dziennikarzy rozważała w ostatnim roku zmianę zawodu, a 54 procent nie jest pewna pracy. Tylko 10 procent jest zadowolonych ze swojej pensji, a 1/3 uważa, że będą zarabiać jeszcze mniej. Tę dyssatysfakcję rekompensują sobie wiarą w misję (ponad 53 procent) i że ich praca ma znaczenie dla społeczeństwa (ponad 80 procent), jednocześnie tylko 22 procent jest przekonanych, że dziennikarze są czwartą władzą. Taki obraz polskiego dziennikarstwa dają wyniki ankiety opublikowanej przez portal Press.pl, przeprowadzonej wśród dziennikarzy, z których 80 procent pracuje w mediach 11 lat i więcej.

Co z tego wynika? Po pierwsze, kompletny upadek mitu o wpływie mediów na politykę, bo jeśli tylko 1/5 w to wierzy, to trudno na takim przekonaniu budować filozofię zawodu. Po drugie, że dziennikarzom obecnie płaci się mało, a będzie płaciło się jeszcze mniej, i kto sprytniejszy przenosi się do polityki, PR, marketingu, reklamy, a ta połowa, która została, myśli dokąd to i kiedy „dać nogę”. Po trzecie, że dziennikarstwo przestało być zawodem prestiżowym i wraca do swoich historycznych początków, kiedy dziennikarz był „pismakiem” na usługach partii politycznych. Po czwarte, że fundamenty szczątkowego zadowolenia są bardzo kruche, bo zaufanie do dziennikarzy jest na najniższym poziomie od lat, a do mediów w Polsce kształtuje się na poziomie około 30 procent.

Summa summarum: dziennikarzami mogą być dzisiaj wyłącznie idealiści przeświadczeni (niesłusznie) o wartości swojej pracy, przekonani, że powinni być lepiej opłacani, sfrustrowani i szukający lepszej pracy. Świadomie piszę o tym z lekką przesadą, ale jednak wydaje się, że ankieta opublikowana przez Press przyniosła gorzką prawdę o sytuacji polskich dziennikarzy. Jeśli dodamy do tego obrazu uwikłanie wielu z nich w bieżącą walkę polityczną, to okaże się, że dziennikarze są nie tylko idealistami, ale i cynikami żądnymi wpływów, na które wpływu nie mają.

Marek Palczewski