Centrum Monitoringu Wolności Prasy SDP zaapelowało do dziennikarzy o "rzetelność i jak najdalej posuniętą ostrożność" w opisywaniu raportu Fundacji "Nie Lękajcie Się" dotyczący pedofilii w polskim Kościele.

Spowodowane jest to między innymi tym, że raport w wielu miejscach zawiera szereg nieprawdziwych, niepełnych  i zmanipulowanych  informacji  oraz stawia bezpodstawne zarzuty polskim duchownym katolickim. Oficjalny protest przeciwko zawartym w raporcie informacjom wyrazili do dziś przedstawiciele m.in. Archidiecezji Krakowskiej, Wrocławskiej i Warmińskiej oraz Diecezji Toruńskiej i Opolskiej.

Stowarzyszenie Dzienniarzy Polskich, jako organizacja zrzeszająca dziennikarzy z różnych redakcji z całej Polski, a często także spoza jej granic, ma obowiązek dbać o najwyższe standardy ich pracy. Dlatego zwrócenie uwagi na fakt, że raport zawiera nieścisłości i apel by ostrożnie i rzetelnie podchodzić do tego dokumentu nie jest POUCZANIEM dziennikarzy. To dbałość o podstawowe standardy i etykę w zawodzie dziennikarza.

W powyższym kontekście wcale nie dziwi reakcja współautorki raportu Agaty Diduszko-Zyglewskiej, która w wypowiedzi dla Press uważa, że SDP poucza dziennikarzy, bo p. Diduszko-Zyglewska nie musi rozumieć czym są standardy dziennikarskie. Dziwi natomiast będący manipulacją tytuł w Press: "CMWP SDP poucza dziennikarzy, jak mają opisywać raport o pedofilii w Kościele". Nie dość, że tytuł będący cytatem z wypowiedzi autorki raportu jest opinią i nie ma wiele wspólnego z obiektywną prawdą, to jeszcze w treści artykułu próbuje się udowodnić, że SDP nie posiadając żadnych argumentów poucza dziennikarzy, zapominając jednak zacytować te zawarte w treści protestu CMWP SDP, bo są one tam wymienione. Sam fakt oficjalnych protestów poszczególnych archidiecezji wystarczy, by zwrócić uwagę dziennikarzy zajmujących się raportem, żeby ostrożnie podeszli do zawartych w nim informacji.

Wojciech Pokora

Poniżej zamieszczam linki do artykułu Press i protestu CMWP SDP