Ten tekst opublikowalam po raz pierwszy 17 lutego. Jakas techniczna (?) lawina zmiotla go przed paroma dniami z portalu. Juz mialam sie poddac i o tekst nie walczyc gdy z niemocy wybila mnie informacja o duzej anty-pomnikowej demonstracji maszerujacej przed paroma dniami z Placu Zamkowego na PL. Pilsudskiego. Dzis przywracam tekst  juz w pelni przekonana, ze  moj apel odpowiada na spoleczne zapotrzebowanie. Wiecej, przekonana, ze moj tekst jest bardzo wazny, bo dzieki wlasciwej reakcji rzadu nie bedzie mialo miejsce gorsze zlo: kolejne demonstracje i wandalizm.

Nigdy nie jest za pózno by zrobic rzecz wlasciwa. A wiec natychmiast powinna zapasc decyzja o rezygnacji z  lokalizacji obu planowanych na Placu Piłsudskiego Pomników Smolenskich ;  niedawno rozpoczete prace przy budowie głównego pomnika należy natychmiast  wstrzymac ! Dla dobra Polski i jej opinii w swiecie. Dla dobra całego polskiego społeczenstwa, które ta lokalizacja coraz bardziej dzieli. Dla dobra PiS.  Dla dobra Warszawiaków. I może przede wszystkim dla dobra i spokoju Rodzin ofiar Smolenskiej tragedii.

Od lat wszystkie sondaże opinii publicznej pokazują , że nie mniej  niz 61 % a czesto ponad 70% Polakow --w tym wyborców i sympatyków PiS z rodzinami ofiar tragedii Smolenskiej włącznie--jest przeciwnych lokalizacji pomników na Placu Piłsudskiego. Mówią “NIE” lokalizowaniu Pomników Smolenskich na tym  pieknym placu stolicy.

ARGUMENTY ?

Jednym jest  przywiązanie do historii Warszawy, z jej PRAWDĄ.  Ta oddziaływuje w pełni tylko poprzez prostote wyrazu-- merytoryczną i formalną. Od Leonarda da Vinci setki innych znanych artystów i myslicieli przyznawało publicznie, że zbyt wiele elementów tworzy szum informacyjny, czyni wypowiedz mniej atrakcyjną i mniej czytelną, także mniej wiarygodną. Gorzej, taką która przestaje działac  nie docierając do serc, umysłów i wyobrazni.  Wspaniałym symbolem historycznej prawdy o Warszawie, Polsce i jej martyrologii jest dzis piekny i samotny Grób Nieznanego Żołnierza. Mówi wszystko jednoznacznie, wyraziscie, z ogromną siłą. Nowe pomniki nie wzmocnią wymowy Grobu Nieznanego Zolnierza.  Zniszczą  ją.

Inny argument --związany zresztą z pierwszym-- kładzie nacisk na strone wizualną placu--dzieła sztuki . Na koniecznosc utrzymania tu minimum budowli--symboli o podobnej architekturze. Po to by zachowac architektoniczną spojnosc, czytelnosc i prostote a tym samym urode i urok tego miejsca, ukochanego przez Warszawiaków i turystów.  To one bowiem sprawiają, ze od lat zdecydowana wiekszosc Warszawiaków czeka by ten plac wzbogaciły wyłacznie oryginalne budowle o tej samej czy zbliżonej architekturze, przede wszystkim  Pałac Saski.  Nie zaburza architektonicznej spójnosci papieski, prosty Krzyż ani zbudowany na samej granicy placu, blisko Krakowskiego Przedmiescia, pomnik Piłsudskiego. Zaburzyłyby Pomniki Smolenskie.

Kolejnym argumentem jest powszechna niezgoda na robienie z Polski cmentarza Europy a z Warszawy stolicy martyrologii.  Warszawiacy, Polacy z poza Warszawy i turysci maja prawo czasem gdzies odpoczac od aury cierpienia i smierci. W wolny od pracy weekend już ją poznali na Placu Krasinskich przy przepieknym ale i wyciskającym łzy z oczu Pomniku Powstanców Warszawy. Teraz Katyn i Smolensk 2010 ? Za jakie grzechy? Polak chce sie zrelaksowac i tego samego chce zagraniczny turysta. A miejscem odpoczynku nie moze byc przeciez kolejny cmentarz. Niewielu odpocznie na zatloczonym Starym Miescie. Jeszcze dzis odpoczna na wielkiej, otwartej przestrzeni Placu Pilsudskiego.

Waznym argumentem, bardzo waznym, jest pechowy ksztalt Pomnika Smolenskiego : plagiat i pastisz slynnych Schodow Donikad z komiksu slynnego Papcia Chmiela. Wiekszosc komentatorow w sieci nie mowi juz o tym pomniku inaczej niz "Schody Donikad". Albo "Schody do Nieba", o ktorych spiewa glowny bohater "Skrzypka na Dachu". Ludzie zanosza sie smiechem a ta fala smiechu bedzie rosla. Autorka dlugiego tekstu na ten temat ("Warszawska Gazeta" 23 luty--1 marca) Izabela Brodacka-Falzmann ostrzega: "/.../ schody do Nieba" Jerzego Kaliny sa wlasciwie pastiszem a rebours "schodow donikad" Chmiela. Pastisz z rzeczy powaznej robi rzecz smieszna. Schody do nieba z rzeczy smiesznej usiluja zrobic rzecz powazna. To sie raczej nie uda."

Wybierzmy Piekny Park lub duzy, zadrzewiony skwer na glowny pomnik smolenski; inny niz obecny. Postawmy go w pewnej odleglosci od duzego, realistystycznego pomnika Ofiar Katynia (ten pomnik powinien zrobic swietny rzezbiarz w stylu pomnika Powstancow Warszawy....