Koleżanki i Koledzy,

czy ktoś zechce wytłumaczyć - nie mnie, ale nam wszystkim - jak to się stało, ze wśród 100 nazwisk dziennikarzy na podanej do głosowania liście Dziennikarzy Niepodległej zabrakło Krzysztofa Kąkolewskiego (1930-2015) , mistrza reportażu, autora pojęcia „reportażysta”, autora  ważnych książek, reportaży o znaczeniu dziejowym („Co u pana słychać?”)  i analiz. Kąkolewski był wieloletnim  wykładowcą reportażu na Uniwersytecie Warszawskim, nauczycielem wielu z nas i z całą pewnością można powiedzieć, że stworzył tam swoistą „szkołę reportażu”.

Został uhonorowany  w 2008 r. Laurem Dziennikarskim SDP i jeśli ów laur ma jakieś znaczenie, to chyba własnie takie: że jego właściciel został przez SDP uznany za wybitnego dziennikarza. To dlaczego potem nie ma go na liście wybitnych, spośród których mieliśmy wybrać  dziesięciu?

Nie wiem, kto układał tę listę i jak uzasadni nieobecność  na niej nazwiska Krzysztofa Kąkolewskiego , ale to  wstyd i tyle.

Barbara Sułek-Kowalska