Kolejny już raz CMWP wydusiło z siebie dwa knoty - protest i apel. Tym razem przeciwko łączeniu publikacji TVP ze śmiercią Prezydenta Gdańska oraz w obronie Radia Maryja i TV Trwam. Jako członek SDP odcinam się od tych protestów i apeli (i wcześniejszym o słusznym - moim zdaniem - zawieszeniu red. TVP1). CMWP nie jest powołane po to aby uprawiać politykę, a po to by MONITOROWAĆ publikatory ich rzetelność, profesjonalizm i NIEZALEŻNOŚĆ o której w tych protestach i apelech absolutnie nie ma. "CMWP  SDP zapowiada, iż będzie wspierać działania Radia Maryja i Telewizji Trwam służące ochronie ich dobrego imienia i walkę z kłamstwami i pomówieniami na ten temat" "CMWP SDP zapowiada, iż będzie wspierać działania TVP S.A. służace ochronie jej dobrego imienia i walkę z kłamstwem i pomówieniami na ten temat". Nieźle, z "grubej rury" i absolutnie niezależnie.  Proponuję aby dzisiaj (29 stycznia), właśnie dzisiaj - po opublikowaniu w Gazecie Wyborczej tekstów z nagrań "rodzinnych" prezesa PiS -  o godz. 19.30 pani Agnieszka Kaczorowska zasiadła wygodnie w fotelu i pomonitorowała to co nam przekaże TVP 1 w Wiadomościach, porównała z tym co podaje TVN i Polsat oraz Gazeta Wyborcza. Zapewne będzie to ciekawy materiał do analizy rzetelnośći, niezależności (która powinna w PUBLICZNEJ TV dominować) i profesjonalizmu. Stawanie w obronie TV Trwam i Radia Maryja które permanentnie wpychają się do polityki nie jest na miejscu. Wydając takie oświadczenia i protesty CMWP stawia się (to już na pewno) i cały SDP w koreślonej opcji politycznej. Ja, jak i większość fotoreporterów jestem absolutnie apolityczny, naprawdę niezależny i chciałbym aby (także MOJE) Stowarzyszenie Dziennikarzy Polskich takim właśnie było. Wiadomo, żę każdy utwór muzyczny można rozmaicie zinterpretować, zaaranżować. Na mały zespół czy orkiestrę symfoniczną. Utwór ten sam, a jakże inaczej brzmiący. Wszystko zależy od aranżera. A rola krytyka? To własnie rola CMWP, a nie stawianie się w roli obrońcy np. TVP która sama sobie zszargała opinię  rzetelnego informatora.

ps. Może by tak CMWP zajęło by się zwracaniem uwagi na podpisywanie zdjęć nazwiskiem autorów? Zaczął bym od tegoo portalu. Przypominam że podpisywanie zdjęć jet obowiązkiem prawnym wydawców