Home / Międzynarodowe projekty (nie zaznaczać)  / Międzynarodowe  / Chorwaccy dziennikarze stracili sprzęt w trzęsieniu ziemi

Chorwaccy dziennikarze stracili sprzęt w trzęsieniu ziemi

Siedziba chorwackiej agencji prasowej HINA ( Hrvatska Izvještajna Novinska Agencija) w Zagrzebiu uległa zniszczeniu podczas trzęsienia ziemi, które miało miejsce w niedzielę 22 marca o 6:24. Na szczęście żaden z pracowników nie ucierpiał. Dziennikarze stracili jednak sprzęt (komputery, laptopy, aparaty fotograficzne), który został w budynku.

Budynek HINA został uszkodzony na tyle, że nie można już do niego wejść. Tym bardziej, że w Chorwacji ziemia wciąż drży – w ciągu ostatnich 42 godzin odnotowano 74 wstrząsy wtórne.

Łącznie podczas trzęsienia ziemi uszkodzonych zostało 7000 budynków. Trwa sprawdzanie, jak poważne są zniszczenia. Służby dopuszczają do użytku budynki, w których uszkodzenia są powierzchowne. Za takie uznano uszkodzenia w siedzibie Stowarzyszenia Dziennikarzy Chorwackich ( Hrvatsko Novinarsko Drustvo, HND). Do budynku można wchodzić, nie grozi zawaleniem. Rozebrano jednak komin, który został poważnie uszkodzony. Z kolei uszkodzenia dachu, kotłowni i klatki schodowej inspekcja uznała za powierzchowne, choć rzecz jasna wymagające naprawy.

Do tego w Chorwacji, jak na całym świecie, rozwija się epidemia. Według najnowszych danych (24 marca) koronawirusem zarażonych jest w Chorwacji 361 osób, z czego 46 przypadków potwierdzonych zostało w ciągu ostatniej doby.

Zdjęcie udostępniane na FB

Zajmuje się działalnością międzynarodową Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich i koordynacją międzynarodowych projektów. Opracowała i zrealizowała szereg projektów związanych z mediami i dziennikarstwem.