Home / Z życia mediów  / „Express Wieczorny” wystawiony na sprzedaż

„Express Wieczorny” wystawiony na sprzedaż

„Express Wieczorny”, ukazujący się teraz jako bezpłatny dwutygodnik, tygodnik „Express Sochaczewski” i trzy serwisy internetowe zamierza sprzedać wydawnictwo Milenium Media.

Na sprzedaż, oprócz dwóch tytułów prasowych, wystawione zostały serwisy: Newsbook.pl, Sochaczewianin.pl i Expressochaczewski.pl. Jak tłumaczy właściciel Milenium Media, Janusz Szostak, cytowany przez serwis Press.pl, chce on teraz skupić się tematyce kryminalnej  –  pisze książki na ten temat, wydaję też ogólnopolski magazyn „Reporter”.

Historia „Expresu Wieczornego” sięga 1946 roku. W 1991 roku jego właścicielem została  Fundacja Prasowa “Solidarność”, oficyna prasowa Porozumienia Centrum, a funkcję  redaktora naczelnego objął Krzysztof Czabański, który zaczął realizować nową linię redakcyjną. Spowodowało to odejście części dziennikarzy, którzy założyli „Express” (przekształcony później w „Super Express”).  Dwa lata później „Express Wieczorny” kupiło wydawnictwo Marquard Media i wydawało go do 1999 roku, pod koniec jako tygodnik. W 2004 roku tytuł reaktywowało Milenium Media jako bezpłatny dwutygodnik ukazujący się w powiatach warszawskim zachodnim, grodziskim, pruszkowskim, częściowo w sochaczewskim i żyrardowskim.

jka, źródło: Press.pl