Home / Z życia mediów  / Jak bardzo poważany jest zawód dziennikarza

Jak bardzo poważany jest zawód dziennikarza

55 proc. Polaków uznało zawód dziennikarza za bardzo poważany, 35 proc., że średnio, a tylko 8 proc. określiło tę profesję jako słabo poważaną – wynika z badania CBOS.

Dziennikarz pod względem poważanych zawodów wyprzedził m.in. urzędnika, księdza, ministra i maklera giełdowego. Bardziej cenionymi profesjami są jednak m.in. policjant, adwokat, sędzia, lekarz, nauczyciel, sprzedawca i pracownik sprzątający. Za najbardziej poważany zawód uznano w badaniu strażaka (94 proc. uznało go za bardzo poważany), pielęgniarkę (89 proc.) i robotnika wykwalifikowanego (84 proc.).

W porównaniu do poprzedniego, podobnego badania CBOS-u poważanie dla zawodu dziennikarza nieznacznie się zwiększyło. W 2013 r. profesję tę za mocno poważaną uznało 50 proc. Polaków. Najlepszy wynik dziennikarze uzyskali w 1995 r. – 60 proc. wysokiego poważania – , a najgorszy w 1999 r – 47 proc. wysokiego poważania.

Badanie przeprowadzono metodą wywiadów bezpośrednich wspomaganych komputerowo (CAPI) w dniach 3–10 października 2019 roku na liczącej 965 osób reprezentatywnej próbie losowej dorosłych mieszkańców Polski.

jka, źródło: CBOS