Home / Klub Akapit

Klub Akapit

Na listopadowe spotkanie „AKAPITU” zapraszamy  we wtorek, 12.11.2019 r., o godz. 12.45 do Domu Dziennikarza przy ul. Foksal 3/5 w Warszawie, sala B. Naszym gościem i prelegentem będzie p. Ryszard Jan  Czarnowski, pisarz, historyk sztuki, grafik, autor wielu książek, opracowań na temat  Kresów Rzeczypospolitej, które często odwiedza.   Podczas wyjazdów na

0

Kolejne spotkanie Klubu „AKAPIT” odbędzie się 15 października o godz. 13.00 w sali B w Domu Dziennikarza przy ul. Foksal 3/5, w przeddzień 41. rocznicy wyboru Jana Pawła II na papieża.   W czerwcu 1979 r. Ojciec Święty odbył pierwszą pielgrzymkę do Ojczyzny. Pamiętamy  szczęśliwe  chwile i entuzjazm, z jakim witaliśmy naszego

0

Gościem pierwszego powakacyjnego spotkania klubu Akapit był wybitny reportażysta Romuald Karaś. Jest on autorem wielu książek, a wśród nich na szczególną uwagę zasługuje monumentalne, trzytomowe reporterskie dzieło o majorze Henryku Sucharskim, dowódcy obrony Westerplatte we wrześniu 1939 r.   Romuald Karaś (rocznik 1935) opowiedział uczestnikom spotkania barwną historią swojego zawodowego życia.

0

Klub „Akapit” rozpoczynamy nowy sezon. Inauguracją będzie spotkanie w dniu 10 września 2019 r. o godz. 13.00 z Romualdem Karasiem, wybitnym reportażystą. Jest on autorem m.in. monumentalnego reportażu o majorze Henryku Sucharskim, dowódcy obrony Westerplatte we wrześniu 1939 r. Książka red. Karasia składa się z trzech części, a prawdopodobnie dojdzie część

0

31 sierpnia klub „Akapit” zachęca do odwiedzenia warszawskiego ZOO. O godz. 12.00 zorganizowany zostanie spacer z przewodnikiem, który opowie o historii Ogrodu, ze szczególnym uwzględnieniem czasu II wojny światowej i roli, jaką odegrali w ukrywaniu Akowców i Żydów pp. Żabińscy, opiekunowie ZOO, żołnierze AK. Zwiedzimy ich willę, schowki przeznaczone dla