Home / Z życia mediów  / „Polskie 100 lat” – monumentalny dokument w TVP Historia

„Polskie 100 lat” – monumentalny dokument w TVP Historia

Największą dokumentalną produkcję jaka dotychczas powstała o historii Polski będzie można oglądać od 8 listopada w TVP Historia.

Składający się z 42 odcinków cykl „Polskie 100 lat” został zrealizowany przez Telewizję Polską, Filmotekę Narodową – Instytut Audiowizualny, Muzeum Historii Polski, Wytwórnię Filmów Fabularnych i Dokumentalnych oraz firmę Media Kontakt. Patronat nad dokumentem objął Prezydenta RP Andrzej Duda.

„Polskie 100 lat” opowiada o najważniejszych wydarzeniach i postaciach historii Polski od przełomu XIX i XX wieku aż do roku 2004, kiedy Polska przystępuje do NATO i Unii Europejskiej. Cykl prezentuje kanon wiedzy historycznej i źródła tożsamości Polaków. Pokazuje wydarzenia i procesy, które w tamtych latach kształtowały postawy patriotyczne i obywatelskie.

Każdy z 42. półgodzinnych odcinków cyklu, które widzowie TVP Historia będą mogli oglądać w piątki o godz. 20, dotyczy wybranego zagadnienia np. gospodarki II Rzeczypospolitej, stalinizmu w Polsce, emigracji politycznej w latach 1957-89. Wśród tematów nie zabraknie odcinków relacjonujących przełomowe wydarzenia naszej historii np.: przewrót majowy, grudzień 1970, polskie lato 1980.

Autorów cyklu jest wielu, tak jak i wielowątkowa i wieloaspektowa jest historia polskich 100 lat. Są wśród nich: Błażej Brzostek, Andrzej Chojnowski, Andrzej Chwalba, Jacek Czaputowicz, Jerzy Eisler, Andrzej Friszke, Marek Gałęzowski, Rafał Habielski, Dariusz Jarosz, Małgorzata Jusińska-Choma, Łukasz Kamiński, Krzysztof Kawalec, Dariusz Libionka, Piotr Łossowski, Grzegorz Mazur, Wojciech Morawski, Tomasz Nałęcz, Marek Ney-Krwawicz, Paweł Machcewicz, Bartłomiej Noszczak, Andrzej Nowak, Andrzej Paczkowski, Wojciech Roszkowski, Szymon Rudnicki, Paweł Sasanka, Włodzimierz Suleja, Jacek Tebinka, Zbigniew Wawer, Rafał Wnuk, Tadeusz Wolsza, Mariusz Wołos i Janusz Wrona.

Scenariusze poszczególnych odcinków powstały na bazie esejów, wydanych przez koproducenta – Muzeum Historii Polski razem z wydawnictwem Bellona.

Wiele materiałów archiwalnych w cyklu „Polskie 100 lat” zostanie pokazanych po raz pierwszy w telewizji. Zostały odnalezione w różnych miejscach w Polsce i na świecie. Wśród nich są m.in. unikatowe zdjęcia Józefa Piłsudskiego w warszawskiej Cytadeli skąd nadał on informację o powstaniu państwa polskiego w listopadzie 1918 roku. Materiał filmowy odnaleziony w British Pathe przedstawiający lotników 501 dywizjonu myśliwskiego RAF, w którym walczyli Polacy. Film pokazuje m.in. Antoniego Głowackiego, który jednego dnia zestrzelił 5 niemieckich maszyn i opisuje powietrzne starcie. Udało się również zdobyć materiał z września 1939 nakręcony w Warszawie przez szwedzkiego dyplomatę Svena Grafstroema. Amatorski zapis tych dramatycznych chwil został odnaleziony przez jego syna Andersa w piwnicy rodzinnego domu i znajduje się dzisiaj w zbiorach Muzeum Historii Polski. Bardzo bogate okazały się również zbiory w National Archives w Waszyngtonie.

Niestety nie wszystkie odnalezione materiały mogły zostać wykorzystane, w tym m.in. dokumentacja wizyty w Warszawie Marii Skłodowskiej-Curie, która przyjechała w maju 1932 r. z zakupionym przez siebie gramem radu dla Instytutu Radowego w Warszawie (obecnie Centrum Onkologii – Instytut im. Marii Skłodowskiej-Curie).

Cykl „Polskie 100 lat” został dofinansowany ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach programu wieloletniego Niepodległa na lata 2017-2022. Powstanie produkcji wsparli również: Powszechny Zakład Ubezpieczeń S.A., Giełda Papierów Wartościowych, Narodowy Bank Polski, Poczta Polska i Zarząd Morskiego Portu Gdynia.

opr. jka, źródło TVP