Home / Prawnik

Prawnik

Szanowni Państwo,

Z upoważnienia Zarządu Głównego Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich mam przyjemność służyć Państwu pomocą prawną. Posiadam wyższe wykształcenie prawnicze, zajmuję się doradztwem prawnym w praktyce, ze szczególnym uwzględnieniem przepisów prawa pracy oraz postępowania cywilnego.

Pomoc prawna w ramach SDP jest nieodpłatna. Jest to doradztwo dla dziennikarzy w ich codziennych, indywidualnych sprawach w zakresie:

• prawa pracy
  • ubezpieczeń społecznych (przede wszystkim w kwestii emerytur dziennikarskich)
  • praw autorskich i praw pokrewnych
  • prawa prasowego
  • postępowań sądowych, związanych z w/w tematami.

Pomoc może być udzielona także w innych kwestiach prawnych, jeżeli mają one bezpośredni związek z indywidualną sprawą dziennikarską. SDP nie prowadzi natomiast doradztwa na rzecz osób prawnych (np. przedsiębiorców) i redakcji.

Mam nadzieję, że będę mógł przyczynić się do osiągnięcia celu, którym kieruje się Stowarzyszenie – tzn. zapewnienia Państwu bieżącego, rzetelnego wsparcia w codziennych zmaganiach z prawem. To, czego każde państwo wymaga od obywatela (tzn. znajomość prawa) staje się bowiem – z powodu skomplikowania i często niewydolności systemu prawnego – zadaniem ponad siły dla osoby, która dotychczas nie miała z interpretacją i stosowaniem przepisów bliższej styczności.

Życzę zatem Państwu i sobie, abyśmy wspólnie, skutecznie zmierzyli się z problemami prawnymi – tak, aby dziennikarze nie musieli ponosić niezawinionych konsekwencji zawiłości i braków uregulowań, którymi “uraczył” nas ustawodawca.

Michał Jaszewski

Dyżury prawnika:

Poniedziałki i czwartki od 17.15 do 20.00.

Dom Dziennikarza, ul. Foksal 3/5, II piętro, pokój 16

tel. (22) 827 87 02 (tylko w czasie trwania dyżuru)

e-mail: prawnik@sdp.pl

Dyżury prawnika przeznaczone są wyłącznie dla dziennikarzy.

Uwaga!

Od 12 do 31 sierpnia dyżury są odwołane z powodu urlopu prawnika.