Home / Z życia mediów  / Specjalny serwis na 100. rocznicę Powstania Śląskiego

Specjalny serwis na 100. rocznicę Powstania Śląskiego

Portal PolskieRadio24.pl z okazji 100. rocznicy wybuchu pierwszego Powstania Śląskiego przygotował specjalny serwis edukacyjno-historyczny.

Sto lat temu Ślązacy chwycili za broń, by zamanifestować swoją polskość. Podczas dwóch kolejnych zrywów wywalczyli najpierw sprawiedliwe warunki przeprowadzenia plebiscytu, a następnie korzystny dla odrodzonej Rzeczpospolitej podział Górnego Śląska. Wiek później Polskie Radio oddaje głos bohaterom tamtych dni. W specjalnym serwisie edukacyjno-historycznym przedstawione zostaną relacje uczestników trzech Powstań Śląskich i akcji plebiscytowej na Górnym Śląsku, wśród nich nagrania, które nie były dotąd publikowane. Będzie można wysłuchać m.in.  wspomnienia śląskich powstańców i ochotników, którzy przybyli na Górny Śląsk z Rzeczpospolitej, by walczyć w III Powstaniu Śląskim, a także osobiste relacje bratanicy Wojciecha Korfantego o stryju.

W serwisie przybliżone zostaną także postacie dowódców powstań z Wojciechem Korfantym na czele. Wyjaśnione zostanie, jakie było znaczenie Górnego Śląska dla odradzającej się po 1918 roku Polski.

Serwis dostępny będzie od 16 sierpnia 2019 r. pod adresem: http://www.powstaniaslaskie.polskieradio24.pl/

opr. jka, źródło: Polskie Radio