Klub Historyczny SDP zaprasza 1 grudnia na spotkanie z Krzysztofem Jabłonką

Dr Krzysztof Jabłonka. Fot. Radio Wnet

W czwartek, 1 grudnia br.  o godzinie 17 w siedzibie Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich w Warszawie przy ul. Foksal 3/5 odbędzie  się spotkanie z historykiem, dr. Krzysztofem Jabłonką, prowadzącym w Radiu Wnet „Gawędy historyczne” , wybitnym znawcą historii wojskowości, autorem monumentalnej książki pt. „100 polskich bitew na lądzie, morzu i w powietrzu”.

Książka ukazuje niezwykłe dzieje polskiego oręża, bitwy zwycięskie i smutne klęski. Ponieważ  listopad jest miesiącem, w którym odzyskaliśmy niepodległość  usłyszmy o tych wspaniałych wiktoriach, dzięki którym Polacy ratowali  nie tylko Ojczyznę, ale także całą Europę.  Usłyszmy nie tylko o Grunwaldzie, czy Bitwie Warszawskiej, ale także dowiemy się, że były dwie bitwy pod Chocimiem! Usłyszymy również znakomite opowieści o  Dąbrównie, Olszynce Grochowskiej,  Ostrołęce,  Bratysławie, Parkanach,  Zadwórzu  i Brodach. A na deser dowiemy się, czym była bitwa pod Wogastisburgiem w 633 roku!

Serdecznie zapraszam na spotkanie

Hanna Budzisz – Przewodnicząca Klubu Historycznego SDP