Home / Z życia mediów  / 1 marca wystartuje kanał TVP Historia 2

1 marca wystartuje kanał TVP Historia 2

Telewizja Polska uruchamia nowy kanał TVP Historia 2. Ruszy 1 marca i będzie dostępny online na platformie telewizyjnej pod adresem historia2.tvp.pl oraz za pośrednictwem platformy hybrydowej.

Jak informuje TVP w komunikacie prasowym, w ofercie kanału TVP Historia 2 mają się znaleźć najlepsze produkcje publicystyczne, rozrywkowe, najlepsze filmy dokumentalne, seriale oraz kultowe produkcje poświęcone historii Polski i świata. W pasmach popołudniowych widzowie TVP Historia 2 będą mogli online oglądać najważniejsze programy nadawane na antenie TVP Historia oraz seriale historyczne emitowane na antenach głównych.

– Z ogromną radością przygotowaliśmy nową ofertę dla TVP Historia 2, bo historia jest nie tylko nauczycielką życia, ale przede wszystkim ważnym punktem odniesienia dla nowego pokolenia, które dzisiaj w naturalny sposób funkcjonuje w Internecie, poszukując ciekawych treści. TVP Historia 2 nie tylko będzie emitowała najlepsze programy z zasobów TVP, ale będzie też szukała nowych interaktywnych sposobów komunikacji z widzem, tak, by wspólnie tworzyć społeczność wielkich miłośników i pasjonatów historii – mówi Piotr Legutko, redaktor naczelny TVP Historia.

W ofercie TVP Historia 2 zaplanowano pasma tematyczne, kierowane do różnych grup wiekowych, ale przede wszystkim do ludzi młodych. Codziennie od poniedziałku do piątku w godzinach przedpołudniowych i po północy emitowane będzie pasmo „Powtórka z historii”, w którym znajdą się krótkie i ciekawe programy dotyczące najważniejszych faktów historycznych. Oferta jest przygotowana z myślą głównie o maturzystach. Nie zabraknie propozycji dla pasjonatów historii, którzy chcą wiedzieć jeszcze więcej. Codziennie po godz. 22.00 w TVP Historia 2 rozpoczynać będzie się pasmo tematyczne. W poniedziałkowe wieczory widzowie będą mogli oglądać najciekawsze filmy biograficzne, we wtorki i środy – filmy festiwalowe oraz reportaże z oddziałów terenowych TVP, w czwartki – najlepsze seriale historyczne. Na piątkowe wieczory przygotowano bogatą ofertę programów o historii muzyki. Soboty to powrót do najciekawszych polskich, kultowych produkcji filmowych.

TVP Historia 2 pokazywać będzie również seriale historyczne, ekranizacje lektur szkolnych czy kultowe filmy o tematyce wojennej. W ofercie filmowej znajdą się takie tytuły jak: „Ludzie i bogowie”, „Stulecie Winnych”, „Wojenne dziewczyny”, „Czas honoru”, „Quo Vadis”.

Za przygotowanie oferty programowej TVP Historia 2 i budowanie nowej marki odpowiedzialna jest Judyta Syrek, dziennikarka związana z TVP od 2016 r. (prowadząca program „Sekrety mnichów”, autorka filmu „Dialog. Życie zapisane w listach”), autorka popularnych książek o tematyce religijnej, współtworzyła portal Stacja7.pl.

opr. jka, źródło: Telewizja Polska