(128)/2018

Ten numer „Forum Dziennikarzy” został poświęcony patriotyzmowi ludzi mediów i nie tylko. Dwa ostatnie miesiące mijającego roku 2018, nasycone są wszelkimi rocznicami, odnoszącymi się do naszej państwowości i niepodległości. Nie mogło więc, w ostatnim w tym roku numerze, naszego pisma zabraknąć spojrzenia żurnalistów na kwestie wolności, niezależności i patriotyzmu, zarówno w przeszłości jak i współcześnie.

• O przemianach jakie dotknęły ludzi opozycji z lat osiemdziesiątych, opowiada Stefan Truszczyński w tekście „Co się stało z naszą klasą?”
  • Jak patriotyczna postawa dziennikarzy uzależniona jest od zagranicznego kapitału zainwestowanego w polskie media, wyjaśnia Tomasz Kleszczewski w materiale „Dziennikarz-patriota od święta”.
  • Barbara Miczko-Malcher, dziennikarka Polskiego Radia, dokumentalistka, która nagrywała między innymi Żołnierzy Wyklętych oraz uczestników Poznańskiego Czerwca w 1956 roku, opowiada o swojej pasji i doświadczeniach w rozmowie z Jolantą Hajdasz w wywiadzie „Pasja i patriotyzm”.
  • Czy współczesna dbałość o czystość języka polskiego jest już tylko walką z wiatrakami? – zastanawia się językoznawca, Profesor Kazimierz Ożóg w teście Aliny Bosak „Donkiszoteria”.
  •  „Walka o Polskę” – to fotoreportaż Jerzego Kośnika, artysty fotografika, który towarzyszy wydarzeniom w Polsce od czasu „Festiwalu Solidarności” aż po Marsz dla Niepodległej w roku 2018. Wspomnienia artysty budują swoisty klimat tego niepowtarzalnego fotoreportażu.
  • To, że Solidarność ludzka może być silniejsza od politycznych zawieruch i tragedii wojny, udowadnia Robert Błaszak w tekście „Kumpel ist kumpel”.
  • O niezwykłym poświęceniu polskich misjonarzy i misjonarek na „Czarnym lądzie” przypomina Stefan Truszczyński w tekście „Siostra Marta z Zambii”.
  • Ukraińcy chcą aby w zagranicznych mediach pokazywano ich kraj inaczej. Dzisiaj nasz wschodni sąsiad ma w Europie opinię państwa niebezpiecznego i niesprzyjającego turystyce. A jak jest naprawdę? Przeczytacie w tekście Andrzeja Klimczaka „Jak pokazać swoje państwo w mediach”
  •  „Pamięci dziennikarzy spoczywających na lwowskich nekropoliach” swój tekst poświęca Jolanta Danak Gajda, inicjatorka trwającej już od dziewięciu lat akcji  SDP poszukiwania grobów przedwojennych dziennikarzy na cmentarzach Ukrainy.
  •  „Gdy odwaga kosztowała drożej” – Działalność ludzi mediów w czasach komunizmu, ich poświęcenie i ryzyko jakie podejmowali opisuje Paweł Szczawnicki.
  • Tomie Kawakamie, jak zwykle obecny w „Forum Dziennikarzy” komentuje z nutą ironii wyniki niedawnych wyborów samorządowych oraz kwestie cywilizacyjnych „zasług” zaborców.
  • O czasach komunizmu i dziennikarzach, którzy mogli wybierać między uczciwością lub łajdactwem, napisał Marcin Wolski w swoim felietonie „Przyzwoitość”, przypominając, że również dzisiaj dążenie do prawdy i wystrzeganie się nienawiści, pozostaje podstawą i sensem naszego zawodu.

Ostatni w tym roku numer „Forum Dziennikarzy” wzbogacony jest, jak zwykle, w grafikę Cezarego Krysztopy, który właśnie został zastępcą redaktora naczelnego „Tygodnika Solidarność”.  Serdecznie Gratulujemy!

Mamy też nadzieję, że awans Cezarego jest pierwszym sygnałem, że „Forum Dziennikarzy” staje się „kuźnią kadr”, czego życzymy w przyszłym roku wszystkim naszym autorom i współpracownikom.

W imieniu Zespołu Redakcyjnego

Andrzej Klimczak

Redaktor Naczelny „Forum Dziennikarzy”

Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury