Home / Forum dziennikarzy  / Numer 1 (129)/2019

Numer 1 (129)/2019

W pierwszym w 2019 r. numerze „Forum Dziennikarzy” polecamy tekst  o walce Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich o budynek w Warszawie przy Foksal 3/5. To historia ludzi działających z pasją od dziesięcioleci na rzecz polskich środowisk medialnych. To również historia walki z urzędniczymi zakusami przejęcia siedziby dziennikarzy. Zachęcam nie tylko do lektury ale do włączenia się w walkę o Wasz dom dziennikarzy.

\

„Głos narysowany z więzienia”, to relacja z wystawy więzionego przez Rosję od dwóch lat ukraińskiego dziennikarza, Romana Suszczenki, który za krat przy pomocy, tynku, ołówka, cebuli, buraka czy keczupu tworzy niezwykłe dzieła sztuki. Te obrazy to głos zniewolonego człowieka potrzebującego wsparcia wolnego świata. Wystawa otwarta została w budynku SDP przy ul Foksal.

Cykl materiałów poświęconych mediom w dwunastu krajach Trójmorza pokazuje stan wolności słowa i standardy pracy dziennikarzy w krajach będących niegdyś  w granicach wpływów ZSRR. Zaskakują podobne problemy mediów i dziennikarzy na terytorium objętym badaniami dzięki projektowi Fundacji Solidarności Dziennikarskiej.

Stefan Truszczyński zabierze nas na egzotyczną wyprawę po Ameryce Południowej w towarzystwie niezwykłego przewodnika, misjonarza księdza Józefa Maślanki.

Aleksandra Solarewicz wprowadzi w nostalgiczny nastrój lwowskiego dwudziestolecia międzywojennego, dążąc śladem swojego dziadka, przedwojennego dziennikarza.

W zupełnie inny świat zabierze nas Maria Giedz pokazując katolicki świat Meksyku, barwny lecz odmienny od tego, który znamy.

Forum Dziennikarzy zawiera jak zwykle cykl satyryczny Tomie Kawakamiego oraz satyryczny rysunek Cezarego Krysztopy.

A na zakończenie, o wolności słowa w Polsce, pisze w swoim felietonie Marcin Wolski.

Oprócz zapowiadanych tekstów, czytelnicy w najnowszym numerze znajdą również szereg innych ciekawych artykułów. In situation dating wasn’t challenging enough, today our social lives have actually all been overthrown by the continuous COVID-19 epidemic. Preferably, on the internet dating must lead to assembling in real life. However, today the liable thing for everybody hookup slovenia to do is to stay at home, which’s producing rather a predicament for dating applications.

Polecam

Andrzej Klimczak

Redaktor Naczelny „Forum Dziennikarzy”

Numer 1 (129)/2019 do pobrania

Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury

Dziennikarz specjalizujący się w tematyce wschodniej. Redaktor naczelny „Forum Dziennikarzy”. Członek Naczelnego Sądu Dziennikarskiego SDP. Inicjator i uczestnik wielu medialnych projektów międzynarodowych.