Home / Forum dziennikarzy  / Numer 2 (130)/2019

Numer 2 (130)/2019

W wiosennym numerze „Forum Dziennikarzy” w świąteczny klimat wprowadzi czytelników Arcybiskup Marek Jędraszewski, udowadniający, że Droga Krzyżowa jest ponadczasowa, a jej symbolika niezwykle ważna nie tylko dla dziennikarzy.

*W tym wydaniu „Forum” wydrukowaliśmy ważne relacje z międzynarodowej konferencji „Wolność (słowa) kocham i rozumiem”, widziane z perspektywy Jacka Karolonka, Jerzego Kłosińskiego oraz Wojciecha Piotra Kwiatka. Konferencja odbyła się w siedzibie SDP na ulicy Foksal w Warszawie.

*Poznamy też laureatów prestiżowych nagród SDP za rok 2018, a Jerzy Jachowicz nagrodzony Laurem SDP za odwagę i wyznaczanie standardów dziennikarstwa śledczego w wolnej Polsce, w rozmowie z Wojciechem Pokorą zdradzi kulisy pełnego niebezpieczeństw zawodu.

*Niezwykle ważne badania Fundacji Solidarności Dziennikarskiej nad stanem mediów w krajach Trójmorza, ujawniają szkodliwe wpływy na media w 12 krajach. Dziennikarze uczestniczący w projekcie wskazują jednocześnie jak wyjść z impasu. Polecam szczególnie tekst znanego publicysty węgierskiego, Zoltana Kiszelly, który wyjaśnia jak Węgry odzyskały kontrolę nad krajowymi i regionalnymi mediami – może to wskazówka dla naszych rodzimych polityków…?

*O regionalnych mediach na Słowacji i kłopotach żurnalistów opowiada Jozef Jurcisin, znany dziennikarz z Preszova.

*Niezwykle ciepłe wspomnienie Haliny Miroszowej znajdziemy w tekście Stefana Truszczyńskiego-„Matka Polka z Woronicza”

*Bardzo ważny materiał o współczesnej manipulacji historią i symboliką Marka Tenora: „Wykuwanie drogi do szczęścia ludzkości”: W Rzeszowie zawiązał się sojusz obrońców Pomnika Walk Rewolucyjnych, który zgodnie z ustawą dekomunizacyjną powinien zostać rozebrany. Sprawa z pozoru ma tylko lokalny wymiar. W rzeczywistości wykracza daleko poza granice województwa podkarpackiego, bo pokazuje, jak można z rozmysłem manipulować prawdą historyczną, zamieniając symbol rewolucyjnego terroru i komunistycznego totalitaryzmu w symbole miasta, obywatelskiej wolności i ruchu LGTB.

*Tekst „To był bal…” opatrzony fotoreportażem Donata Brykczyńskiego opowiada o wspaniałej a zarazem pożytecznej zabawie dziennikarzy. Celem tej inicjatywy była m.in. pomoc kolegom, którzy znaleźli się w trudnej sytuacji.

*Numer kończy satyra w wykonaniu znanego profesora Tomie Kawakamiego, oraz bardzo poważny felieton Marcina Wolskiego „Czyje media?”, w którym autor uświadamia czytelnikom zagrożenia związane z obcym kapitałem w krajowych mediach.

No i oczywiście wiele innych ciekawych tekstów i ilustracji, które musicie Państwo w najnowszym numerze „Forum Dziennikarzy” odkryć sami.

Do lektury zaprasza

Andrzej Klimczak

Redaktor naczelny „Forum Dziennikarzy”

Numer 2 (130)/2019 do pobrania