Byli dziennikarze Trójki chcą stworzyć Radio Nowy Świat

Powstała spółka „Ratujmy Trójkę”, która rozpoczęła zbiórkę na stworzenie radia internetowego. Jej udziałowcami zostały osoby związane kiedyś z Programem 3 Polskiego Radia m.in.: Magda Jethon, Jan Chojnacki, Piotr Jedliński i Wojciech Mann.

O inicjatywie poinformowała Magda Jethon, na facebookowym profilu grupy „Ratujmy Trójkę”.

„Okazuje się, że do stworzenia całkiem nowego radia, ale opartego na najlepszych tradycjach dawnej Trójki, zgłosiło akces bardzo wielu trójkowych dziennikarzy. Z różnych względów nie mogę dziś wymienić wszystkich nazwisk, ale niektóre jak najbardziej: Jerzy Sosnowski, Fisz, Wojciech Waglewski, Małgorzata Maliborska, Anna Krakowska…

Do tego grona dołączą też ci, którzy w różnych okresach mieli swój istotny udział w tworzeniu Trójki, jak Joanna Kołaczkowska, Piotr Bukartyk czy Kuba Badach. Będą z nami też dziennikarze i osobowości spoza PR3 – Eliza Michalik, Grzegorz Markowski, Katarzyna Kasia, Jose Torres, Krzysztof Łuszczewski czy Jah Jah Frankowski, jak również swoje wsparcie zadeklarowali Wojciech Malajkat, Krystyna Kofta i Zbigniew Zamachowski” – czytamy we wpisie.

O tym czy przedsięwzięcie ruszy zadecyduje wynik zbiórki, która została uruchomiona na platformie Patronite.pl.

„Według naszych obliczeń, będziemy potrzebowali 250.000 zł miesięcznie. Jeśli uda nam się w ciągu 30 dni zebrać tę kwotę i uzyskamy pewność, że zadeklarowane przez Państwa donacje osiągną tę samą wielkość w kolejnych miesiącach – rozpoczniemy działalność. W maju zakupimy niezbędny sprzęt, znajdziemy odpowiedni lokal, a w czerwcu rozpoczniemy nadawać program”  – napisała Magda Jethon.

jka, źródło: Facebook/Ratujmy Trójkę