Home / CMWP SDP  / Czy gazety papierowe przetrwają w czasach zarazy? CMWP SDP w telewizji wPolsce.pl

Jak epidemia i związane z nią zagrożenia wpływają na rynek prasy drukowanej? Dlaczego nie da się „papieru” przenieść do internetu i które gazety mają szanse na przetrwanie?  – na te i podobne pytania odpowiadali goście red. Jakuba Maciejewskiego z telewizji internetowej wpolsce.pl  – Michał Ossowski, red. nacz. tygodnika „Solidarność”, Michał Karnowski, tygodnik „Sieci”, Bogusław Chrabota, prezes Izby Wydawców Prasy i Jolanta Hajdasz, dyr. Centrum Monitoringu Wolności Prasy SDP.

Powinniśmy zrobić wszystko, by prasa drukowana przetrwała ten bardzo trudny dla niej czas epidemii, bo internet nie zastąpi gazety papierowej – mówiła Jolanta Hajdasz. Gazety drukowane to taki swoisty kronikarz czasów, w których wychodzą, w sieci wszystko administrator może zmienić, im większy, tym większe ma narzędzia, by usuwać treści, by coś korygować,a gazeta papierowa  zostanie w wersji takiej, w jakiej się ukazała. Wbrew pozorom to bardzo ważna funkcja prasy – archiwum dla kolejnych pokoleń.

Cała audycja dostępna jest tutaj.