Dziennikarze będą mogli pracować przy granicy

Jeszcze w tym tygodniu Sejm może zająć się projektem ustawy, dzięki której po 2 grudnia dziennikarze będą mogli pracować w strefie przygranicznej  – zapowiedział wiceszef MSWiA Błażej Poboży.

Podczas poniedziałkowej rozmowy w TVP1, Poboży zaznaczył, że po 2 grudnia wraz z końcem obowiązywania w pasie przy granicy z Białorusią stanu wyjątkowego „pojawia się konieczność ponownego uregulowania sytuacji tego obszaru”.

W związku z tym resort spraw wewnętrznych i administracji przygotował projekt nowelizacji ustawy o ochronie granicy państwowej, reguluje on m.in. sprawy związane z obecnością dziennikarzy w pasie przygranicznym. Mieli by oni otrzymywać, po konsultacji ze Strażą Graniczną, „coś na kształt akredytacji”.

„Oczywistym jest, że jeżeli w jakimś miejscu będziemy mieli do czynienia z nasilonymi prowokacjami, albo zaczną się tam inwestycje strategiczne związane z budową zapory na granicy, to nie można sobie wyobrazić, aby tam byli w tym momencie dziennikarze. Ale co do zasady dziennikarze będą wpuszczani na ten obszar przygraniczny” — powiedział wiceminister spraw wewnętrznych i administracji.

Dodał, że projekt nowych przepisów został przedłożony do konsultacji międzyresortowych i „jest pomysł, aby na najbliższym posiedzeniu Sejmu, jeszcze w tym tygodniu wszedł pod obrady parlamentu”.

opr. jka, źródła: wPolityce.pl, TVP