CMWP SDP włącza się w akcję PAP przeciwko dezinformacji o epidemii koronowirusa. Dołącz do nas!

CMWP SDP  włącza się w akcję społeczną  Polskiej Agencji Prasowej, której celem jest zwalczanie dezinformacji towarzyszącej epidemii koronawirusa .  PAP uruchamia ten projekt  wspólnie z  GovTech Polska, ma on polegać na weryfikacji treści  dotyczących wirusa SARS-CoV-2, publikowanych w Internecie. Nadal bowiem internet i media społecznościowe zalewane są fałszywymi wiadomościami na temat epidemii koronawirusa. Polska Agencja Prasowa postanowiła przeciwstawiać się temu zjawisku uruchamiając projekt #FakeHunter. CMWP SDP wspiera tę akcję.

Do poniedziałku 23 marca PAP szuka liderów opinii, osób zaangażowanych społecznie, które zostaną wyposażone w wiedzę o wszystkich potwierdzonych źródłach informacji i dołączą do walki z fake newsami. Jak zapewniają organizatorzy akcji, każdy internauta będzie mógł zgłosić wątpliwą treść do weryfikacji, a następnie otrzymać wiarygodną odpowiedź.  Dlatego CMWP SDP  zgłosiło swój udział w akcji i apeluje do dziennikarzy i wydawców o  publikację  komunikatu na ten temat, który jest tutaj :   Wezwanie do walki z dezinformacją

Liczymy na to, że  czytelnicy, bądź dziennikarze lub współpracownicy  zainteresują się walką z fake newsami  i dołączą do tej akcji – czytamy w PAP. Jak informują organizatorzy akcji, jej uczestnicy będą otrzymywać powiadomienia z prośbą o weryfikacje wpływających treści od internautów. Do poniedziałku 23 marca PAP rekrutuje grupę do 200 osób, której członkowie zostaną  przeszkoleni z fact-checkingu i którym zostaną wskazane  najbardziej przydatne źródła informacji. Następnie grupa ta otrzyma możliwość zapraszania kolejnych osób, których wprowadzenie będzie już leżeć na barkach zapraszającego. Mechanizm przyjmowania zgłoszeń będzie z całej społeczności losował osoby, które prosić będzie o weryfikacje zgłoszenia starając się równomiernie rozłożyć pracę pomiędzy wszystkich członków społeczności.

Więcej informacji oraz ankieta – zgłoszenie jest tutaj.

Jeśli reprezentujesz firmę IT i możesz pomóc tworzyć rozwiązanie, zapisz się tutaj.

Na zgłoszenia PAP czeka do poniedziałku 23.03.2020 do 10:00.